Hiiglasliku kodulaenu kärmelt ära maksnud paar õpetab, kuidas seda teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elumaja.
Elumaja. Foto: www.flickr.com

Unistuste kodu tahab igaüks, elu lõpuni pangalaenu maksta mitte keegi. Kuidas siis suurest laenukoormast kiiresti vabaneda? Üks paar teab ja jagab saladust lahkelt teistegagi.

46-aastane Orall Cornelius ja tema 43-aastane naine Clara ostsid Londonis asuva kodu 2006. aastal. Selle hind oli üsna kopsakas: 233 000 naela ehk ligikaudu 275 000 eurot. Kodu said Corneliused endale lubada vaid pangalaenu abiga, kuid nad ei plaaninudki end terveks eluks tagasimaksetega siduda, vahendab Daily Mail. Esialgu 25 aaasta peale võetud laenu maksid nad tagasi üheksa aastaga.

Selleks tarbeks säästsid nad kõikjalt, kus võimalik, ja tasusid laenumakset igakuiselt alati suuremas mahus, kui ette oli nähtud. 

Mõistagi tähendas see kahe lapsega paarile päris korralikke kärpeid. Kui keegi lahkus toast, pidi enda järel alati tule kustutama. Loobuda tuli kallitest firmamärkidest ja eelistada odavamaid alternatiive. Ka toidukogused vaatasid nad üle. 

Esialgne programm nägi ette, et 25 aasta jooksul tasuvad nad pangale lisanduvate intresside tõttu ligi kaudu kaks korda enam kui esialgu laenu võtsid. «Ma olin kohe kindel, et seda ma mitte mingil juhul ei tee. Tahtsin sellest koormast vabaks saada ja võimalikult kiiresti,» räägib Orall. 

Mees on veendunud, et mitte kellelgi pole põhjust viriseda, kuidas nad ei saa endale oma kodu lubada, kui samal ajal elatakse priiskavalt ja homsele päevale hetkekski mõtlemata.

«Näen pidevalt noori, kes kulutavad arutult riietele, toidule, tehnikale ja muule taolisele ning räägivad samal ajal, et neil pole võimalik säästa sissemakseks või et neile ei anta üleüldse laenu,» pahandab Orell. Tema meelest pole mõtet vinguda, sest kui ise ei pinguta ja elustiilis korrektiive ei tee, pole ka alust loota, et raha kusagilt sülle kukub.

Kuidas paar säästis? 

  • esmalt vaatasid nad üle kõik väljaminekud ja tegid esimesed arvutused, millelt säästa.
  • paar leiab, et pole vaja nii palju tehnikavidinaid ja riideid, kui oleme harjunud ostma. Piisab mõnest üksikust kvaliteetsest esemest.
  • lapsi lõbustas paar aias ja vabas õhus mängides. Telekat ja videomänge nad lastele ei lubanud.
  • nad vahetasid jooksvalt kõiki pakette: telefoni, elukindlustust jms, otsides järjest soodsamaid pakkumisi.
  • kogu laenu tagasimaksmise aja otsisid nad pidevalt uusi võimalusi veelgi kokkuhoidlikumalt, aga samas siiski võimalikult täisväärtuslikult elada.
  • kogu säästetud raha suunasid nad laenumaksete tasumisse.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles