Kinnisvaraarendaja pole rahul kangekaelsete koduomanikega (3)

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme tänav.
Nõmme tänav. Foto: Scanpix/Postimees

Kuigi paljud hindavad Tallinna üht õdusaimat linnaosa Nõmmet just seepärast, et see on läbi aegade säilitanud palju oma esialgsest näost, leidub ka neid, kelle meelest pidurdavad kohalikud elanikud tahtlikult loomulikku arengut.

1Partner Kinnisvara konsultandi Olmer Õiguse sõnul on Nõmme kinnisvarahinnad teistest Tallinna ääreasumitest kõrgemad, aga kuna paljudel eramutel on mitu omanikku, siis võideldakse tihti jonnakalt uuendustele vastu, mis takistab piirkonna loomulikku arengut.

«Kuna tegemist on vanema ja väljakujunenud elurajooniga, tähendab see traditsioonidest kinnihoidmist ning vahel eriti vanemate omanike jonnakust kõige uue vastu – majade ümberehitused, aedade modernsed kujundused, uute garaažide ehitused. Samuti ei saa kaasomanikud tihti renoveerimistöödes omavahel kaubale,» rääkis Õigus.

Kinnisvaraeksperdi sõnul töötati seadused välja mitu aastakümmet tagasi ning seovad omanikke vahel täiesti põhjendamatult käsist ja jalust. «Peale linnaosavalitsuse nõusoleku on ka väikestele asjadele vaja naabrite kinnitust,» lisas Õigus.

Olmer Õiguse sõnul asuvad Nõmme parimad palad ehk kalleim kinnisvara Hiiu staadioni lähedal, Nõmme keskuse ja turu ümber ning hinnatud on ka Pääsküla raba kant, näiteks Helbe tänav. Kõige keerulisem seevastu on müüa magistraalide äärseid elamuid ja krunte.

«Nõmme eripärana tõusevad seal kinnisvarahinnad buumi ajal nagu mujalgi, aga kriisiga langevad vähem. Nõmmekad lihtsalt ei soovi hinnaga allapoole tulla ning jätavad pigem tehingu tegemata,» ütles ta.

Kohalik nõustuma ei rutta

Aastakümneid Nõmmel elanud Elis aga kinnisvaraspetsialistiga ei nõustu. «Me seisame pidevalt selle eest, et Nõmmel säiliks see, mille poolest teda tuntakse - vabariigiaegne arhitektuur, vaiksed, õdusad tänavad, kus lastel turvaline mängida ja muu taoline. Jonni keegi kindlasti ei aja,» selgitas ta. 

Elis on pisut nördinud, et püüdu olemasolevat säilitada peetakse kangekaelsuseks. Ta tõdeb, et kindlasti tehakse elu kohati kinnisvaraarendajatel väga raskeks, aga enamasti ka põhjusega, sest sageli soovitakse linnaosasse püstitada ehitisi, mis ei haaku mitte kuidagi üldise miljööga. 

«Ma ei usu, et on palju nõmmekaid, kes oleksid põhimõttelised uusehitiste vastased, aga kindlasti on palju neid, kes soovivad näha, et ehitis sobituks ülejäänuga,» ütles ta.

Naisel endal otse ühtki ebameeldivat kogemust  arendajaga või arendamistuhinas naabriga ei ole, kuid ta tõdeb, et nii mõnigi sama linnaosa tuttav on küll sõdinud selle eest, et harjumuspärane koduümbrus  säiliks. 

Nõmme ostu-müügitehingute võrdlus

  • 2015: 629 tehingut, koguväärtusega 69 miljonit
  • 2016: 738 tehingut, koguväärtusega 77 miljonit
  • 2015: 313 korteriomandi tehingut 
  • 2016: 401 korteriomandi tehingut
  • 2015: kalleim maja müüdi 493 000 euroga
  • 2016: kalleim maja müüdi 1,2 miljoniga
  • 2017. aastal on juba müüdud 1,5 miljoniga hoonestatud elamumaa kinnistu
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles