Kas majaturul valitseb vaikus enne tormi? (1)

, Kinnisvaraportaali KV.EE juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaraportaali KV.EE juht Tarvo Teslon.
Kinnisvaraportaali KV.EE juht Tarvo Teslon. Foto: Scanpix/Postimees

Majaturg on tehingute arvu poolest püsinud viimasel kolmel aastal üsnagi paigal. Hinnad on aeglaselt kerkinud, kuid niisugust murrangut nagu korteriturul ei ole selles vallas toimunud.

Selle aasta esimene kvartal näitab majadega tehtavate tehingute arvu kasvu, majade pakkumishinnad portaalis KV.EE jätkavad tõusu. Kas näeme sel aastal ühepereelamute turul järgmist hüpet?

Arvestades, et korteritehinguid tehakse üsna arvukalt, võiks olla alust loota, et see aktiivsus kandub edasi ühepereelamute müüki. Mingil määral ongi see nii läinud, kuid üldjoontes on Eestis kruntidega tehtud tehingute maht viimasel kolmel aastal püsinud  üsna stabiilsena, 4500 tehingu lähedal.

Majade turul ei näe me sellist tehingute arvu kasvu nagu korterite müügis, küll aga avaldub mõõdukas kasvutrend hindades. Võib öelda, et majatehinguid tehakse ligikaudu viis kuni kümme protsenti kõrgema hinnaga kui aasta tagasi samal ajal. Üksikutel juhtudel võib aastane hinnatõus küündida 15 protsendini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles