Ehitusmess: «Tark» kraaniotsik aitab vähendada veekulusid

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MERILY SMIDT/SAKALA

Sinu kütte- ja veekulud on iga kuu üüratult suured? Aeg on mõelda, kuidas olla energiasäästlikum. 

Eesti Näituste messikeskuses kestev ehitusmess Eesti Ehitab 2017 pakub külastajatele lisaks uute ehitustrendide tutvustamisele ka asjalikku seminariprogrammi. Tänasel seminaril «Energiasäästmislahendused era- ja ärikinnisvaras» jagati näiteks kasulikke nõuandeid kodukulude vähendamise kohta. 

Suurim viga, mida inimesed Hoiame Kokku Grupp juhatuse liikme Marti Araku sõnul oma kodus teevad, on üle- ja ala kütmine. «Kui inimene on tööl, võiks toatemperatuur olla kodus tavalisest madalam. Ei ole mõistlik tühja tuba ülisoojaks kütta,» selgitas Arak. 

Mehe sõnul aitab üle- ja alakütmist vältida näiteks automaatne küttesüsteem: «Käsitsi radiaatori reguleerimine on tüütu ja ebaefektiivne. Nutikad süsteemid lisavad või vähendavad soojust aga täpselt õigel ajal ning nii saab rahaliselt üsna palju kokku hoida.»

Araku hinnangul on tänapäeva süsteemid tehtud väga mugavaks: «Elutoas saab kütet juurde «keerata» näiteks mobiilirakenduse abil, ise samal ajal tööl olles.»

Teine koht, kus kodukulude pealt saaks kokku hoida, on vee tarbimine. Araku sõnul ei pea tarbimise vähendamiseks kodus veekraani kasutamist ära keelama, piisab ka «targast» kraaniotsikust.  

«Tavalisest valamusegistist tuleb ühe minuti jooksul umbes 8-10 liitrit vett. Kui kasutada aga kraaniotsikut, mis põhineb vettsäästval aeraatortehnoloogial, on veekulu palju väiksem,» tõi Arak näite. Antud süsteem tagab, et läbi segisti voolav vesi segatakse õhumullidega, mis tekitab suurema surve efekti ning samal ajal hoiab kokku ligi 50 protsenti tarbitavast veest.

Need, kes soovitavad kodus pisut säästlikumad olla, võiksid Araku sõnul vahetada tavalised hõõglambid LED-lampide vastu. «LED-valgusteid on väga erinevaid, kuid energisääst on sellest hoolimata kõigiga suur.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles