Kaheinimesevoodis tasuks magada eraldi madratsitel

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magamistuba.
Magamistuba. Foto: www.flickr.com

Kui öösiti kuigi hästi välja ei puhka, võib põhjus peituda küljealuses: võimalik, et madrats on valesti valitud või sobib abieluvoodi puhul vaid ühele sealviibijaist.

See aeg, kus vedrumadrats poroloonmadratsist kindlasti parem oli, on möödas: vedrumadrats on Eestis küll endiselt levinuim, kuid kõrvale on tekkinud ka täiesti korraliku kvaliteediga vedrudeta isendeid, näiteks mäluporoloon, mis võtab kuju magaja keha järgi. «Kvaliteetne madrats, olgu see vedru- või poroloonmadrats, tagab hea une,» ütleb Sleepwelli esindaja Raul Palis.

Kui hommikuti voodist tõustes tunned, nagu oleksid kogu öö põllul kive vedanud, võib oletada, et madrats ei sobi sulle: on kas liiga jäik või, vastupidi, liiga pehme. Kuidas sobiv madrats leida?

«Selili olles tuleb proovida panna käsi selja ja madratsi vahele. Kui saad seda teha ilma pingutuseta ja jääb ruumi ülegi, on see madrats liiga jäik. Ja vastupidi: kui käsi mahub keha ja madratsi vahele vaevaliselt, on see madrats liiga pehme. Madrats peab võtma keha kuju, mitte keha madratsi kuju! Leba küljel ja tunneta tasakaalu. Kui kaldud kergesti ühele või teisele poole, on see madrats liiga jäik. Kui aga vajud liialt sügavale ja pöörata on raske, on see madrats liiga pehme,» juhendab Palis, kuidas kaupluses see õige leida.

Hea madratsi tunnuseks ongi tema sõnul just see, kui hommikul ärkad puhanuna. Kui aga abieluvoodist hommikul ärgates tunned end väsinumana, kui õhtul magama minnes, aga abikaasa särab nagu hommikune päike, on alust oletada, et talle sobib kasutusel olev madrats väga hästi, sulle aga sugugi mitte. Õnneks pole ainsaks lahenduseks eraldi voodid. Piisab eraldi madratsitest. «Kahe madratsiga on võimalik luua erineva jäikusepoolega voodit. Näiteks kui mehele meeldib jäik voodi ning naisele pehme, siis kahe erineva jäikusega madratsiga on võimalik seda lihtsalt luua. Kahe madratsi vahele tekkinud vahet aitab edukalt katta ühine terviklik kattemadrats,» selgitab Palis. Samuti, nagu kiidavad kahe erineva madratsi kasutajad, kaovad sellega mured, et üht segab, kui teine öösel liiga palju niheleb.

Et madrats kaua kestaks: 

  • Kasuta kattemadratsit. Kattemadrats kaitseb põhimadratsit ning pikendab selle eluiga.
  • Vajaduse korral on kattemadratsit ka lihtne ning soodsam välja vahetada.
  • Lisaboonusena madratsi kaitsmisfunktsioonile annab kattemadrats juurde ka magamismugavust.
  • Et madrats ruttu ära magatud ei saaks, tuleks seda perioodiliselt pöörata. Seda tuleks teha vähemalt korra poole aasta jooksul. 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles