Galerii: suure pere veelgi suurem kodu Pelgulinna südames

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Pelgulinna südames peidab end üks kodu, mis on täpselt nii lõbus, kirju ja rõõmsameelne kui seal elav perekondki. 

Läbi kahe korruse kõrguvas omaette sissepääsuga kodus elab viis inimest: ema, isa, suur poiss, väike poiss ja keskmine tütar. Pere rõõmsameelset hoiakut väljendab kogu nende elamine ja oma lemmiktuba on küllasattunul äärmiselt raske välja valida. 

Pelgulinna kodu.
Pelgulinna kodu. Foto: KV.EE

Pereema Sigrid aga väga ei kõhkle. «Minu lemmikosa kodust on vist söögituba köögiga. Mitte et ma oleksin agar kokkaja, aga lihtsalt saan sellest ruumist visuaalse naudingu: mulle meeldib valge laudisega sein, siseaknad, vana kulunud uks, punane tellisesein ja ka lilleline tapeet. Minu lemmikkoht istumiseks on tugitool köögis, kus ma saan raamatut lugeda, kuni loodetavasti keegi teine õhtusööki valmistab,» naljatab ta.

Pelgulinna kodu.
Pelgulinna kodu. Foto: KV.EE

Samas ei saa tema sõnul mööda vaadata korteri akendest avanevatest vaadetest: hoovipoolsed aknad on suviti nagu maalid, aknatagune rohelist täis. Ka talvised lumised oksad on vaatamist väärt. «Öine vaade magamistoa pisikesest katusealusest aknast oleks aga nagu Karlssoni-kodu vaade: näen kaugele majade katuste piirjooni ja akendest valgust kumamas. Olen tahtnud seda vaadet lausa maalida,» ütleb Sigrid.

Pelgulinna kodu.
Pelgulinna kodu. Foto: KV.EE

Ja veel armastab ta väga elutoas ilutsevat raamaturiiulit, mida võib pikalt silmitseda. Üle ega ümber ei saa ka sopistustest, muhklikuks krohvitud koridoriseinast ja vanadest akendest. 

Pelgulinna kodu.
Pelgulinna kodu. Foto: KV.EE

Ootab uut algust

Kuid hoolimata kogu sellest erilisusest on Sigrid perega otsustanud kodu müüki panna. Miks nii? «Müügiplaan tekkis täiesti ootamatult, kuna juhuslikult nägime ühte meie suurele perele sobilikku majapakkumist minu endises kodukohas, nii et renoveerimistööd on tehtud ikka iseendale. Tegelikult on meie kolm last veel väikesed ja mahuksime koju veel mitu aastat mõnusalt elama, kuid praegu tegime ikkagi kolimisotsuse. See korter on aga kasvanud koos meie perega, oleme siin elanud juba 11 aastat. Loodan, et leiame uued elanikud, kes seda sama palju armastaksid,» unistab ta nüüd, mil kolimine juba täiesti reaalne. 

Pelgulinna kodu.
Pelgulinna kodu. Foto: KV.EE

Niisiis ootabki kodu uut peret, kes oskaks seda sama palju hinnata kui praegused elanikud. «Meie korter sobiks koduks inimestele, kes armastavad väikese puitmaja pakutavat hubasust, vanu ehedaid detaile, boheemlaslikku eklektikat ja romantikat, sooje suhteid naabritega ning palju aega õues veeta,» räägib Sigrid võimalikest uutest elanikest.  

Pelgulinna kodu.
Pelgulinna kodu. Foto: KV.EE
Pelgulinna kodu.
Pelgulinna kodu. Foto: KV.EE

Suur roheline hoov annab võimaluse soojal ajal päevitada, õues kodukontoritööd teha, grillida, aiatööd teha, lastel mängida. «Meie maja lähedalt viib tee Stroomi randa, käime palju ratastega sõitmas, mänguväljakutel mängimas, Hipodroomil hobuseid vaatamas, suviti muidugi rannas. Nädalavahetustel käime Telliskivi tänaval söömas, astume läbi kirbukatelt ja vanakraamipoodidest. Mulle meeldib, et kodu asub kesklinna lähedal, kuid siiski sellest piisavalt hubases kauguses,» räägib Sigrid ühest suurest plussist. 

Pelgulinna kodu.
Pelgulinna kodu. Foto: KV.EE
Pelgulinna kodu.
Pelgulinna kodu. Foto: KV.EE

Omaette ei hoita

Majas on kokku üheksa korterit, kus lisaks kahejalgsetele elab veel neli vahvat väikest koera ja kolm kassi. Suurele kortermajale omane anonüümsus Sigridi sõnul puudub: hoovi peal naabriga kohtudes vahetatakse ikka paar sõna ka, mitte ei tormata teineteisest mööda. 

Pelgulinna kodu.
Pelgulinna kodu. Foto: KV.EE

«Eelmisel aastal osalesime koos ka Pelgulinna päevade avatud kohvikute päeval: võõrustasime terve päeva kõiki soovijaid omavalmistatud hõrgutistega. Kusjuures teenitud raha eest plaanitud investeering, aiakiik, on endiselt tegemata, avame tõenäoliselt selle aasta aiahooaja koos uue kiigega,» räägib Sigrid.  

Pelgulinna kodu.
Pelgulinna kodu. Foto: KV.EE

Sügiseti ja kevaditi tehakse aias ühised koristustalgud. «Lõime koos korteriühistu ja osalesime sellega edukalt ka Hoovid Korda projektis, mille kaudu saab linnalt tööde tarbeks toetust küsida. Eelmise toetusega saime soetada puldiga avatava hoovivärava. Plaanis on osaleda ka järgmisel aastal, et hoov saaks korraliku sillutise,» ütleb Sigrid.

Tundub, et see on täpselt selline koht, kus sinagi elaksid? Vaata rohkem KV.EE koduleheküljelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles