Mis oleks, kui koliks... Pärnusse? (2)

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/Pärnu Postimees/Ardi Truija

Pärnu on ahvatlevaks sihtkohaks paljudele suvitajatele, sest sealne muretu õhkkond lubab unustada kõik argimured. Aga mis oleks, kui see mereäärne linn oleks päriskoduks?

Miks Pärnu?

Pole saladus, et suvepealinna mõnus liivarand on Eesti parim ning meelitab koos hubase rannapromenaadiga siia igal aastal turiste nii meilt kui mujalt. Kellele suvi ja sellega kaasnev tõeline möll eriti meelejärele, võib kaaluda alatiseks suvepealinna jäämist, sest Pärnu on kahtlemata kõige rohkem suvele ja sellega seotud tegevustele keskendunud linn Eestis. 

Pärnu on suurepärane koht laste kasvatamiseks. Roheline linnake, kus su mudilane saab joosta looduse keskel ja nautida suvel veerõõme ning talvel munamäel kelgutamist. Pärnus on üldiselt ka suhteliselt turvaline, ei pea nii palju muretsema.

Plussiks on kindlasti veel linna väiksus. Kõik on käe-jala juures. Samas pole linn liiga väike. Siin on olemas kõik, mida eluks vaja - koolid, lasteaiad, korralik haigla, kaubakeskused, meelehautusasutused, spaad, veekeskused.

Foto: Scanpix/Pärnu Postimees/Urmas Luik
Foto: Scanpix/Pärnu Postimees/Urmas Luik Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Mis räägib Pärnu kahjuks?

Peab tunnistama, et Pärnu juures on puudusi üsna raske leida. Peamiseks miinuseks ehk ongi see, et kui suvel elu keeb, siis talvel on linn väga ja mõne jaoks ehk liigagi vaikne ja rahulik. Kontrast on tohutu.

Kohalikud tõdevad siiski, et kuigi Pärnu on suuruselt neljas linn Eestis, on sellel üks väikelinnale omane külg: kuigi kõik otseselt kõiki ei tunne, võib suure privaatsusvajadusega inimesele probleemiks saada, et naabri tegemistel hoitakse pilk peal suurema tõenäosusega kui Tartus või Tallinnas.

Kui kallis?

Kinnisvara Pärnus väga odav ei ole: renoveeritud 2-3-toalise korteri hind jääb 40 000 kuni 100 000 euro vahele, kusjuures odavama otsa pakkumisi on üksikuid. Sama suure korteri üürihind on keskmiselt 300 eurot kuus.
4-5-toalise renoveeritud maja eest tuleb Pärnus välja käia aga 100 000 kuni 200 000 eurot.

Foto:
Foto: Foto: Pärnu linn

Koolid?

Pärnus on 10 linna hallatavat üldhariduskooli: Pärnu Kuninga Tänava Põhikool, Pärnu Mai Kool, Pärnu Raeküla Kool, Pärnu Rääma Põhikool, Pärnu Tammsaare Kool, Pärnu Toimetulekukool, Pärnu Vanalinna Põhikool, Pärnu Ülejõe Põhikool, Pärnu Ühisgümnaasium, Pärnu Täiskasvanute Gümnaasium. Lisaks saab üldharidust omandada Koidula Riigigümnaasiumis ja erakoolides: Sütevaka Humanitaargümnaasiumis, Pärnu Waldorfkoolis ja Vabakoolis.

Kutseharidust saab omandada Pärnu Kutsehariduskeskuses ja Saksa Tehnoloogiakoolis, kõrgharidust pakub Tartu Ülikooli Pärnu Kolledž.

Aga töö?

Kuna Pärnu oluliseks majandusharuks on turism, pakub see ka rohkelt töökohti. Suurimad tööandjad ses vallas on spaahotellid, neid on Pärnus kokku viis. Kes peab iseendale tööandjaks olemise plaani, võib õnne katsuda just näiteks majutusvaldkonnas.

Teisel kohal on Pärnus tööstus: siin ollakse tegevad näiteks nii metallitöötlemise, masina- ja elektroonikatööstuse, tekstiili-, rõiva- ja jalatsitööstuse kui puidu- ja mööblitööstuse ning toiduainetööstuse valdkonnas.

Kohalike sõnul tööpuuduse üle kurta ei saa, Pärnu on selles vallas nende hinnangul pidevas arengus: näiteks tuuakse puidualal tegutsev ettevõte, kes äsja Pärnus oma filiaali avas ja 200 uut töökohta lõi. 

Spetsiifilise valdkonna spetsialistidel, tõsi, võib olla keerulisem endale rakendust leida. Samas on tänaseks päevaks juba väga laialt levinud kodukontorist töötamise võimalus, mis valikut suurendab.

Hedon spaa. Foto: Scanpix/Pärnu Postimees/Urmas Luik
Hedon spaa. Foto: Scanpix/Pärnu Postimees/Urmas Luik Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Mida vabal ajal teha?

Vaba aja veetmise võimalustega on Pärnus nagu kõige muuga. Suvel ei jõua ära käia ja talvel jääb pigem puudu. Soojal ajal toimub üritusi igale maitsele alustades hiigelfestivaliga Weekend ning lõpetades armsate aiakontserditega Ammende Villas. Mõnusad on linna suvised tänavafestivalid rannarajoonis ning erinevad laadad Vallikääru aasal. On ka ööklubisid, karaokebaare, pubisid, kohvikuid ja restorane. Suurepärasest kontserdimajast rääkimata. Viimastes toimub tegevus ka talvel. Kes tahab, selle jaoks jätkub käimist ka siis.

Aastaringselt on Pärnu suurepärane koht tervisesportlasele: siinne kaunis linnakeskkond ja lähiümbruse loodus lausa kutsub õue. 

Üle linna leidub arvukalt huvitegevusi nii suuretele kui väikestele.

Foto: Scanpix/Pärnu Postimees/Urmas Luik
Foto: Scanpix/Pärnu Postimees/Urmas Luik Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kus süüa?

Mõnusaid söögikohti on Pärnus arvukalt ja tuleb üha juurde. Ilmselt kõige laiemalt tuntud on hõrgutavate koogikestega Supelsaksad, kuid tegijaid on teisigi. 

Kõige paremat sushit saab Ahoy-nimelisest kohast, tõelise restoranielamuse-huvilised võiksid sammud seada Piparmünti. 

Õdusa romantilise õhtu otsinguil tasub proovida MUMi. 

Lastega aga tuleb kindlasti läbi astuda Sõõrikukohvikust. 

Kohvik Supelsaksad.
Kohvik Supelsaksad. Foto: Supelsaksad

Midagi veel?

  • Pärnu on Eesti suurim kuurortlinn.
  • 1996. aastast kannab Pärnu suvekuudel Eesti suvepealinna tiitlit.
  • Pärnu on Haapsalu kõrval teine üleujutuste eest kõige kaitsetum linn Eestis.
  • Linna poolitav Pärnu jõgi on linna piires laevatatav, linnal on oma sadam.
Foto:
Foto: Foto: Scanpix/Pärnu Postimees/Ants Liigus

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles