Enne ja pärast: Eesti talu maakivikelder sünnib ümber väliköögiks

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: majataastus.ee

Vanade talumajade juurde omal ajal ehitatud võimsad maakivikeldrid seisavad tänapäeval tihti kasutuna, kuigi tegelikult võiks neile juhul, kui keldrit enam vaja pole, anda hoopis uue põneva funktsiooni.

Nii näiteks tegid Majataastuse mehed, kes said ülesandeks üks maakivikelder väliköögiks ümber ehitada. Sellise uue kasutusala kasuks räägib ka tõsiasi, et enamasti asuvad keldrid talumajadest jalutuskäigu kaugusel ja pisut kõrgemal kohal, mis kindlasti iga ilmaga kuivaks jääb. 

Foto: majataastus.ee

Selle konkreetse keldri ümberehituseks tuli lammutada tellistest lae- ja uksevõlv, lammutusest saadud tellised sorteeriti. Lahti võeti seotiseta müürikivid ja vabastati tööala. 

Seejärel ukse kohal olev võlvkaar taastati ja laoti üles nurga ja katuse tugipostid ning lahtivõetud maakiviseinad. Kõik tellised, mida hoone ümberehituseks kasutati, on puhastatud ja taaskasutatud. 

Töö oli tegijate hinnangul küll väga aeganõudev, kuid omanik jäi tulemusega väga rahule. 

Foto: majataastus.ee
Foto: majataastus.ee

Vaata rohkem SIIT! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles