Florist räägib, mida teha, et tulbid vaasis kaunina püsiksid

Eva-Lotta Kivi
, kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulbid.
Tulbid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tulbid on ühed kõige populaarsemad kevadlilled. Lisaks sellele armastatakse neid kinkida ka naistepäeval. Florist Marina Simacheva jagab nõuandeid selleks, et kaunid kevadlilled võimalikult kaua värskena püsiksid. 

Lillepood Kannike floristi Marina Simacheva sõnul tuleks kõigepealt mõelda sellele, milliste tulpide soov üldse on: «Kui sa tahad tulpe, mis vaasis kindlasti longu ei vajuks, siis tuleks seda lillepoemüüjale öelda.» Floristi sõnul on tulbisordid nimelt väga erinevad – mõned püsivad vaasis sirgena, teised mitte.

Kui tulpe on plaanis näiteks järgmisel päeval kinkida, siis tuleks Simacheva sõnul valida lilled, mille õied oleksid võimalikult kinnised. Lillede eluiga aitab pikendada ka jahe temperatuur. «Kuni kinkimiseni võiks tulpe hoida külmkapis, märg salvrätik varte ümber mässituna,» õpetab florist. 

Tulpe vaasis hoides tuleks vaadata kindlasti seda, et vesi oleks jahe ja lilled ei oleks otsese päikese käes. Enne vaasi panemist tuleks Simacheva sõnul ka varred ära lõigata. «Piisab vaid poole sentimeetrisest kärpimisest, rohkem ei ole vaja,» räägib ta.

Varsi lõigata ja vett tuleks vahetada floristi soovitusel umbes üle päeva. Lilli aitab kauem kaunina hoida ka spetsiaalne säilitusaine, mida saab lisada vaasi vee sisse. 

Floristi hinnangul püsivad kõige kauem ilusana Eesti päritolu tulbid: «Soovitan eelistada eestimaiseid lilli, sest need säilivad pikemat aega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles