Ekspert selgitab, miks Eesti Pangal oma mõisa ikka veel müüa ei õnnestu

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Pank

Eesti Panga 2015. aastal müüki pandud Maardu mõis ei kipu kuidagi endale uut omanikku leidma. Kinnisvaraekspert räägib, miks müük nii pikale veninud on.

Kaks aastat tagasi oli mõisa hinnaks kaks miljonit eurot. Huvilisi oli, kuid ühtegi kindlat ostjat siiski ei tekkinud. 2016. aasta märtsis langetati hinda päris tublisti: 1,49 miljoni euro peale. Loodetud müügiedu see siiski ei toonud ja peaaegu kaks aastat pärast turule jõudmist on mõis endiselt uue omanikuta. Seda hoolimata sellest, et mõisale otstarbe andmisel piiranguid ei ole: ostja võib sinna rajada nii isikliku kodu kui ka turisimiettevõtte. 

Miks siis müük ei edene? Kinnisvaraportaali KV.EE juht Tarvo Teslon ütleb, et selles pole tegelikult mitte midagi imelikku. «Mõis on väga eriline ja kapriisne kinnisvara. Mõisa ülalpidamiskulud on suured ning nende ostjate arv väga piiratud. Isegi kui hind on ekspertide arvates soodne, võib sellises hinnaklassis mõis oodata ostjaid aastaid. Ja see on täiesti normaalne, et müük venib. Eks mõisa on tublisti investeeritud ja omanik ei saa müügi kiirendamiseks hinda arvatavasti väga allapoole ka lasta,» selgitab ta. 

Paariaastane müügiperiood pole seega niisuguse kinnisvara puhul kuigi harukordne, pikk müügiperiood pälvib tähelepanu eelkõige seetõttu, et mõis on avalikkuse huviorbiidis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles