Fotod: tegijatele võimsaid väljakutseid pakkunud kodu Tallinnas

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: a:ruut

Kui majal ja perel on eripärasid, millega kodu loomisel kindlasti arvestada tuleb, on ühe õdusa kodu kujundamine paras väljakutse kõigile.  

Just sellise kodu kujundamise ja sisustamise sai ülesandeks sisearhitekt Grete Laan. Klient, kes enne oli elanud tumedas toonis antiikmööbliga sisustatud kodus, tahtis teha kannapöörde ning luua võimalikult heleda ja valgusküllase elamise. Kuigi arhitekt sai suures osas vabad käed, oli tellijal mõni soov, millega kindlasti arvestada tuli.

«Kuna teisel korrusel on lagi kohati 4,5 meetrit kõrge, oli kindel soov noorema lapse tuppa luua mitmetasandiline mööbel, et ruumi võimalikult efektiivselt ära kasutada. Nii saigi selles toas ette võetud suuremad mõttetalgud, kuidas seda kõigile sobivalt lahendada. Koostöös a:ruuduga sai välja mõeldud lahendus, mis sobis nii visuaalselt kui ka konstruktiivselt. Eesmärk oli luua tugev, kuid visuaalselt siiski kergena mõjuv konstruktsioon. Tegemist ei olnud sisuliselt enam mitte vaid mööbli loomise, vaid väikese ehitusprojektiga. Kuulduste kohaselt on toa omanik lahendusega väga rahul,» räägib Laan peamisest ja õnnestunud väljakutsest.

Foto: a:ruut
Foto: a:ruut

Ülejäänud tubades nii spetsiifilisi soove ei olnud, küll aga tuli arvestada rõõmustava faktiga, et aastate jooksul oli perel kogunenud väikese raamatukogu jagu teoseid, mis kõik kusagile paigutamist vajasid. «Seega tuli igasse tuppa luua ruum ka raamatutele. Mõnes toas on see mahutatud riietekapi juurde, teises on loodud selle tarbeks eraldi kuubikud. Esialgu näis, et sai piisavalt. Nüüd aga tundub, et mõni riiul tuleb veel mõnele poole lisada. Õnneks selleks ruumi jagub,» räägib Laan.

Foto: a:ruut
Foto: Hea Plaan

Suurim õnnestumine on sujuv suhtlus

Omaenda äranägemise järgi sai arhitekt siiski päris palju toimetada, näiteks materjalide ja mööblidisaini valimisel. Aga ka vannitoa sisustamise juures: projektide käigus oli talle silma jäänud kindel keraamiline plaat, mida kuidagi kusagil kasutada ei õnnestunud. «Nii kui see projekt minuni jõudis ja lähteülesanne oli paika pandud, leidsin, et see plaat võiks sinna sobida ja õnneks oli ka klient päri,» on Laan rahul.

Foto: a:ruut
Foto: a:ruut

Kui paluda meenutada, mis oli selle kodu kujundamise juures kõige paremini õnnestunud punkt, ütleb Laan, et ta on väga rahul, et koostöö hästi sujus ning tekkis omavaheline usaldus. Ellu sai viidud arhitekti ja tellija nägemuste sümbioos, mis peakski olema eesmärk, kui on otsustatud luua kodu sisearhitekti abiga. «Tihti juhtub, et inimesed palkavad endale küll sisearhitekti, aga koostöö toimib pigem vormis «klient ütleb, sisearhitekt joonistab ja vormistab». Avatuma koostöö tulemusena on sisearhitektil pakkuda välja põnevaid ja funktsionaalseid võimalusi, kuna kõik huvitavad lahendused sünnivad siiski töö käigus ja erinevaid lahendusi läbi töötates," räägib Laan.

Foto: a:ruut

a:ruudu tegemiste kohta leiab rohkem infot SIIT ja Hea Plaani kohta SIIT.

Sul on samuti eriline kodu, mida tahaksid teistega jagada? Saad meile sellest fotod ja kirjeldus aadressil anna-liisa.mets@postimees.ee . 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles