Ettevaatust: igasugused aknakatted magamistuppa ei sobi

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väga hõredad rulood magamistuba piisavalt ei pimenda.
Väga hõredad rulood magamistuba piisavalt ei pimenda. Foto: www.flickr.com

Meie kliimas räägitakse palju vajadusest päikesevalguse järele, aga tõsiasi, et täpselt sama palju vajab inimene pimedust, jääb sageli tähelepanuta. Tegelikult on pime magamistuba tervisele äärmiselt oluline.

Mõõdukal pimedusel on ööund arvestades meie elus päris kindlasti oluline koht, mistõttu peaks magamistoa öisele hämardamisele kindlasti palju rohkem tähelepanu pöörama kui seda praegu tehakse. 

Parem unekvaliteet

Ajaloost on tuttavad jutud sellest, kuidas enne elektri leiutamist tõusti hommikuti valgusega ja pime aeg kulus enamjaolt magamisele. Elektrivalgus venitanud inimese ärkvelolekuaja õige pikaks. Tänapäeval meie ellu tulnud ekraanid ja valgusküllus rikkuvat isegi paljude und.

Tõsi on see, et juba pikemat aega soovitatakse näiteks paar tundi enne uneaega vältida arvutiekraane ja nutitelefone. Linnaruumi ööpäevaringne sära kipub aga meie magamistuppa paistma ning juba leitakse seoseid selle ja levinud unehäirete vahel.

Abiks valgustundlikele

Valgustundlikkus on üsna levinud probleem, ja hädaks eriti neile, kes kannatavad krooniliste peavalude ja migreenide all. Kuigi valgus pole kõigi jaoks migreenihoo tekitaja, võib nii mõnegi puhul isegi mõõdukas sära sümptomeid hullemaks muuta. Tavaline leevendus on sel puhul pimedas toas puhkamine.

Ilma kroonilise hädatagi võib pinge ja väsimus silmades olla kõige tavalisem peavalutekitaja, eriti pärast pikka päeva ekraani ees. Soovitus on ka siis olla võimalikult pimedas toas, lastes silmadel lõdvestuda ja peal puhata.

Tervisele hea

Unehäireid seostatakse melatoniinipuudusega – igasugune valgus võib takistada selle produtseerimist kehas. Melatoniin ei mõjuta ainult und, vaid mõjutab keha üldist tervist ja kaitsevõimet.

Kuid ei maksa unustada ka hea une mõju enesetundele. Inimene, kes korralikult ei maga, on vastuvõtlikum haigustele. Kuidas magada paremini? – Kottpimedas.

Seda teades võiks magamistuba sisustades tavaliste kardinate ja ruloode asemel kahtlemata eelistada pimendavaid või poolpimendavaid eksemplare. 

Allikas: www.avaeksperdid.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles