5 erinevat võimalust, kuidas vana aasta õhtul kodus tulevikku ennustada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Vana aasta õhtu on sajandite jooksul olnud üks olulisemaid inimsaatuse ennustamise aegu. Toome teieni viisid, mida vanad eestlased tuleviku ennustamiseks kasutasid. 

Tina valamine

Tuntum ennustamiseviis, mis on tänini elav tava, on tinavalamine. Vanasti valati tina erilise nõuga, tänapäeval saab nii tina kui valamisvahendeid osta poest. 

Tina puudumisel valati jahedasse vette ka kuuma parafiini või lihtsalt küünlarasva. Parafiini ja rasvaga tuli olla aga eriti ettevaatlik, sest see võis kergesti põlema minna.

Õnne valati igale pereliikmele, kuid asjast olid eriti huvitatud noored. Veest välja võetud tinakujunditelt vaadati selle tulevikku, kelle nimel tina valati. Sümbolid olid lihtsad – mida rohkem säbrukesi, seda kirjum elu.

Küünalde süütamine

Vanasti oli levinud ka kuusel nimeliste küünalde süütamine ja nende järgi ennustamine. Põhimõte oli lihtne – kelle küünal varem kustus, sellega juhtus õnnetus või jäid tema elupäevad lühikeseks. 

Soolaga ennustamine

Lauale kruuside alla laoti nimelised soolakuhjad – kelle kuhi oli hommikuks laiali valgunud või sulanud, seda ootasid ees õnnetused.

Ennustamine tuhaga

Tasandatud koldetuhale öösel tekkinud jälgede ja nende suuna järgi ennustati samuti, mis tuleval aastal juhtuma hakkab. Ukse poole suunduvad jäljed tähendasid näiteks kodust lahkumist.

Erinevate häälte kuulamine

Vana aasta öösel pärast südaööd mindi tihti õue hääli kuulama. Kirikukellad kuulutasid näiteks surma, naer ja kilked pulmi, lapsenutt aga lapse sündi

Allikas: BERTA- Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles