Kasutuskord annab kindlustunde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arco Vara

Kaasomandis oleva kinnisvaraga seotud suurimaks probleemiks võib osutuda kasutuskorra puudumine, kirjutab Arco Vara kutseline kinnisvara hindaja Rutt Kaasik.

Kui soetate endale kinnisvara, mis on mitme isiku omandis, siis võib iga kaasomanik talle kuuluvat mõttelist osa vastavalt oma soovile müüa, pantida või muul viisil koormata. Kõigi nende protsesside juures tõuseb aga varem või hiljem päevakorda kasutuskorra olemasolu.

Kasutuskorra kokkulepe näitab, milline osa kinnisvarast kaasomanikele reaalselt kuulub ehk milline osa kinnisasjast on ühe või teise kaasomaniku ainuvalduses ja -kasutuses.

Kasutuskorra kokkuleppeta tekib kaasomanikel õigus kasutada ükskõik millist osa kaasomandis olevast hoonest, krundist jne. Notariaalne kasutuskorra kokkulepe loob juriidilise aluse kaasomandis olevast varast ainukasutada ja-vallata  ainult  kokkulepitud osa.

Samuti saab kasutuskorraga määrata ühiskasutusse jäävad ruumid või hoovialad. Näiteks ridaelamu või paarismaja soetamisel on üsna selge et igapäevane elu hakkab kulgema naabritega kõrvuti ja kuigi läbisaamine võib olla hea, on kõigil omad soovid ning nõudmised – kuidas parkida autosid, trepikoja kasutamine, keldri, pööningu, terrasside kasutamine jne.

Kasutuskorraga on praktikas tulnud tagada ka kodurahu ja klaarida ka inimeste vahelisi suhteid, sest vaevalt igatseb keegi elada olukorras, kus naaber sinu elutoa akna all terve suve grillipidusid korraldab.

Kasutuskord kinnistusraamatusse

Kui kasutuskorra kokkulepet ei ole notariaalselt sõlmitud ja kantud kinnistusraamatusse, võib tekkida näiteks tagasilööke kaasomandis oleva kinnisasja hüpoteegiga koormamisel, sest laenu andva panga tingimuseks on tavaliselt kasutuskorra kokkuleppe olemasolu.

Kasutuskorra kokkuleppe sissekanne kinnistusraamatusse tagab selle kehtivuse ka järgnevate omanike suhtes. Kui kasutuskorra kokkulepet kinnistusraamatus ei ole, siis võib potentsiaalne ostja ostuotsusest loobuda või siis peavad teised omanikud leppima sellega, et uue kaasomaniku jaoks pole kasutuskorda olemas.

Seega on kaas­omanike jaoks ainus toimiv lahendus sõlmida notariaalselt tõestatud kasutuskorra kokkulepe ning kanda see kinnistusraamatusse. Nii saab kinnisvara müügi puhul kindel olla, et uuel omanikul on vara kasutamise osas eelmise omanikuga sarnased õigused ning see on ka kindlalt tõestatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles