Eesti ettevõte valmistab väga omapäraseid tekke

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VUUL

Kuidas tunduks, kui voodit või diivanit ehiks tekk, mis sõna otseses mõttes käsitsi, vardaid kasutamata kootud? 

Aga just selliseid tekke valmistab juba mõnda aega kodumaine ettevõte VUUL. Idee ja toormaterjal - meriinovillane lõng - on küll välismaised, aga toode ise valmib koduses Eestis. «Meie oleme enda tekid kudunud sidumistehnika abil, kasutades kudumiseks ainult enda käsi. On võimalik ka kududa spetsiaalsete paksude kudumisvarrastega. Meile endale sobib ning meeldib lihtsalt käsi kasutades see protsess rohkem,» räägib VUULi esindaja.

Idee sai ettevõtte algataja juba poolteist aastat tagasi ühest välismaa blogist. «Nende eriline disain paelus meid kohe. Hakkasime uurima, kuidas neid valmistatakse ning kust sellist erilist lõnga üldse saaks. Mõte selliste uudsete disainitekkide valmistamisest tundus aina põnevam, kuni ühel heal päeval saigi alguse VUUL,» ütleb esindaja. Kätega kudumine on põnev protsess, mida erinevalt levinud arvamusest on siiski võimalik poole pealt katkestada - seega tervet tekki ühtejärge valmis kuduma ei pea. 

Foto: VUUL

Odavad VUULi tekid kohe kindlasti ei ole. Kõige pisem, 45x60 sentimeetrit suur tekk maksab 99 ja kõige suurem, 130x180 sentimeetrit suur tekk 369 eurot. Kuid kõrge hind pole laest võetud. «Hind on tõesti krõbe, kuid seda põhjendatult. Kuna tahame, et tekid oleksid kvaliteetsed, siis kasutame kõige ehtsamat meriinovilla. Meriinovill pärineb Austraalia lammastelt ja seega tuleb meie juurde päris kaugelt. Meriinovilla kasuks räägivad tema head omadused: selle isepuhastuvad ning vett-tõrjuvad omadused takistavad näiteks bakterite kasvu ning ebameeldivate lõhnade teket. See on väga hea temperatuurihoidja - külmaga hoiab hästi sooja ning palavaga ei aja higistama. Eks kõik need pealtnäha pisikesed asjad määravadki tegelikult hinna,» selgitab VUULi idee autor.

Neli erinevas suuruses tekki on mõeldud erinevaks otstarbeks. Kõige pisem sobib beebivoodisse või vankrisse, kus see hoiab hästi sooja ega aja higistama. Keskmise suurusega tekke saab kasutada sisustuselemendi või pisikese vaibana. Suur ja ülisuur tekk sobivad hästi pleediks ja päevatekiks. 

Foto: VUUL

Selleks, et VUULi tekk ikka kaua kestaks, tuleb teha nii: 

  • meriinovillatekki tuleks kohelda hoole ja armastusega – just nii nagu see valmistatud on. See tagab tekile ilusa välimuse pikkadeks aastateks.
  • hea soovitus oleks tekki aeg-ajalt õhu käes tuulutada
  • villatekk ei ole masinpestav! Sobib ainult keemiline puhastus või kodune käsipesu. Viimasel juhul vältida kuuma vett ning teki kuivaks väänamist – vastasel juhul kaotab tekk enda struktuuri ning kuju!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles