Viis põhjust, miks peaksid kodus kindlasti looduslikke värve eelistama

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savikrohv seinal.
Savikrohv seinal. Foto: Ajakiri Pööning

Sul on plaanis magamistoa seinad või vana esikukapp üle värvida? Võib-olla tasub sul seda teha loodusliku värviga. 

Tuntuimad looduslikud värvid on näiteks kohupiima- ehk kaseiinvärv, keedu- ehk rootsivärv, lubivärv, linaõlivärv, munatempera, tõrvavärv, savi, vahavärv jt. Toome välja, millised on looduslike värvide eelised sünteetiliste värvide ees. 

Need on inimesele ohutud

Looduslik värv on tervislik nii nende inimeste jaoks, kes seda kasutavad, kui ka nendele, kes värvitud pindadega ruumides tegutsevad, elavad, magavad, mängivad ja töötavad. 

Need on loodusesse «tagastatavad»

Looduslikke värve tohib rahulikult kompostihunnikusse valada ehk komposteerida. 

Looduslik värv ei hävita aluspinda

Sünteetilised värvid ei lase aluspinnal hingata ja selle tulemusena võib aluspind mädanema minna. Looduslikud värvid aga lasevad pinnal hingata. 

Neid saab ise valmistada

Looduslike värvide komponendid on saadud kas loodusest või neid saab lihtsalt ilma keeruliste sünteesimisprotsessideta valmistada ja kokku segada. 

Juba meie esivanemad kasutasid neid

Looduslikud värvid on seotud piirkonna traditsioonide ja kultuuriga. Näiteks lubi- ja tõrvavärv on olnud meie piirkonnas juba ammu hinnas. 

Allikas: Säästva Renoveerimise Infokeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles