Foto: kas sina tead, millist vanade eestlaste kommet on sel fotol kujutatud? (7)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartuliauk
Kartuliauk Foto: kodumaapildid.erm.ee / Kätlin

Endistel aegadel, kui tänapäevased mugavused veel eestlastele kättesaadavad polnud, tuli leiutada nutikaid lahendusi nagu siinsel pildil. Kas tead, millega tegu? 

Foto: kodumaapildid.erm.ee / Kätlin

Pildil on nimelt kujutatud kartuliauku: lahendust, mis lahendas kartuli ületalve hoidmise mured siis, kui keldrit kas veel üldse polnud või ei piisanud sellest kogu tagavara säilitamiseks. Maasse kaevati auk, kartulid aeti sisse ja auk kaeti jälle kinni.
KesKus on kirjutanud, et sääraseid auke või koopaid võib nimetada ka keldrite eelkäijateks, sest tegu on ühe vanima ja algelisema toiduvarude säilitamise viisiga, mida siinmail kasutati. 

Kasutusel olid kartuliaugud üsna kaua, veel möödunud sajandi algul jagati ajakirjanduses näpunäiteid, kuidas neid täpselt valmistada. 

Kas sul on samuti jagada põnevaid endisaegseid majapidamiskombeid või -nippe? Kirjuta neist meile aadressil anna-liisa.mets@postimees.ee . Kui võimalik, lisa juurde ka foto.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles