10 väga lihtsat nõuannet, kuidas küttekuludelt tublisti kokku hoida (1)

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kamin
Kamin Foto: www.flickr.com

Ela sa korteris või majas, küttekulud võivad kõrgustesse kerkida mõlemal pool. Siin on kümme väga lihtsat nõuannet, kuidas kütte pealt kokku hoida.

Vähenda toatemperatuuri – reeglina säästad iga kraadi pealt kolm protsenti küttearvest. Toatemperatuuri vähendamine öösel 3 °C võrra ja päeval tööle minnes 5 °C võrra vähendab küttearveid kuni 15 protsenti.

Kasuta ventilaatoreid mõistlikult – vannitoa- ja köögiventilaatoreid on mõistlik kasutada, kuni nad on oma töö teinud. Veendu, et muul ajal oleksid need suletud.

Hoia siiber suletuna – tihendamata ahju- või kaminaukse kaudu pääseb soe õhk läbi lahtise siibri välja nagu avatud aknast. Kui väljas on külma rohkem kui 10 kraadi, ei tasu kaminat kütta, sest sealt kaudu väljub rohkem sooja, kui kamina kütmine seejuures annab.

Vähenda boileri temperatuuri – ka 55 °C vee temperatuuri puhul ei tunne inimene märgatavt vahet mugavuses.

Kasuta kardinaid – ava need päikeselisel päeval, et päike saaks kütta eluruume, ja sule ööseks, et hoida soe toas!

Hoia ventilatsiooniavad õiges asendis – lisaks regulaarsele puhastusele ja hooldusele veendu, et õhuvõtuavad oleksid ümber lülitatud talvisesse asendisse. Nii pääseb sealt sisse ainult vajalik hulk värsket õhku.

Tihenda uksed ja aknad – päris nende väljavahetamisele keset talve mõelda ei tasu, aga lihtsate vahenditega on võimalik vähendada soojakadu märgatavalt.

Hoolda küttesüsteemi – kui küttesüsteem on rohkem kui 10 aastat vana, siis on just õige aeg lasta see üle vaadata. Nii kasvab süsteemi ohutus ja tõhusus.

Kasuta programmeeritavaid termostaate – tänapäevased seadmed võimaldavad valida öö- ja päevarežiimi kõrval sobiv programm ka puhkuse, nädalavahetuse ja peo ajaks.

Hoia uksed suletuna  – kõige lihtsam on hoida vähekasutatavate ruumide temperatuur madalamana ja uksed suletuna.

Allikas: www.lvm.ee

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles