Ekspert: ideaalne köök on pisike eraldiseisev ruum

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köök.
Köök. Foto: Home&Design/Scanpix

Kuigi avatud köökide vaimustus ikka veel ei vaibu, hakkab inimkonnale tasapisi meenuma, miks köök kunagi küllalt pisikese ja eraldiseisvana ehitati.

Elutoaga ühendatud kööginurgast on saanud seltsielu keskus, mitte niivõrd ruum, kus võimalikult vähese vaevaga kiirelt ja efektiivselt perele süüa teha. Ja kuigi külaliste võõrustamise mõttes on avatud planeeringuga köök kindlasti parem, siis argiõhtutel osutub säärane elutuppa surutud kööginurk sageli närvesöövaks, ebaefektiivseks ja -hügieeniliseks, kirjutab Lloyd Alter TreeHuggeris. 

Niinimetatud tänapäevane köök sai alguse möödunud sajandi kolmekümnendatel aastatel Skandinaavias. Tol ajal oli köök koht, kus pidi toit võimalikult ruttu ja vaevata valmima. See polnud koht, kuhu seltskond külla tulles kogunes ja kus aega veedeti. 

Köök pidi ligikaudu sada aastat tagasi olema puhas koht, kus lapsed ei mänginud oma leludega ja vanemad ei lugenud lehti ega raamatuid. Söögituba oli köögist eraldi ja seal võis käia hoopis teistsugune elu, aga kööki tuli alati põhjalikult puhtana hoida. 

Samuti peeti varem väga oluliseks, et söögitegemise jäägid, mustad nõud, pesunuustikud ja muu taoline poleks inimestel einestades nina all, ka toidulõhnade kodus ringiheljumist peeti pigem ebameeldivaks. Seega oli igati loogiline, et köök asus täiesti eraldatud ruumis. 

Köök, millega nüüd harjunud oleme, kuulub lahutamatult kogu ülejäänud elamise juurde ja pole kaugeltki nii puhas kui eraldi ruum, kus inimesed lihtsalt aega veetmas ei käi. Kuigi vaevalt keegi tahab rakendada päris möödunud sajandi köögi kui kodulaboratooriumi põhimõtet, võiks Alteri hinnangul oma kodu kujundades veidi põhjalikumalt järele mõelda, kas avatud köök tõesti on nii mugav ja kasutajasõbralik nagu me seda ette kujutame. Või oleks ehk söögivalmistajal siiski meeldivam, kui köök asuks omaette ruumis?

Sisearhitektide sõnul liigub uuem trend igal juhul selle poole, et köök kolib jälle tagasi eraldi ruumi.

Kuidas meeldib sulle? Kas eelistad avatud kööki või hindad võimalust söögi siiski täiesti omaette ruumis teha? Räägi kaasa kommentaarides või meie Facebooki-lehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles