Kinnistusosakond hakkab hooletuid pärijaid karmilt trahvima (1)

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed, kes on pärimise kaudu kinnistu omanikuks saanud, aga selle oma nimele võtmata jätnud, peaksid paberid kähku korda ajama, vastasel juhul ähvardab neid kopsakas rahatrahv.

Maksu- ja tolliameti andmetel on Eestis ligi 16 000 kinnistut, mille senine omanik on surnud ja uus omaja ei ole kande parandamiseks avaldust esitanud. Seetõttu jääb riigil saamata oluline summa maamaksu. 

Novembri algusest hakkab kinnistusosakond selliste pärijatega ühendust võtma. «Kinnistusraamatus olevad andmed peavad peegeldama tegelikkust. Seetõttu palume uutel omanikel vajalik kandeavaldus esitada võimalikult kiiresti, kinnistuportaali kaudu saab seda ka riigilõivuvabalt teha,» selgitas kinnistus- ja registriosakonna kohtudirektor Virve Altuhova.

Esimese ja teise kohtuastme avalike suhete teenistuse pressiesindaja Krista Tamm lisab, et kindlasti ei hakka kinnistusosakond 1. novembrist kedagi veel trahvima, siis saadetakse alles laiali teated, milles palutakse end detsembrisse määratud tähtajaks pärijaks vormistada. «Juhul kui sellise teate saanud inimesed avaldust tähtajaks ei tee, määratakse neile trahv, mille suurus kujuneb lähtudes päritava kinnistu väärtusest,» selgitab Tamm.

Ta lisab, et praegu soovitavad nad kõigil inimestel pöördude kinnistusosakonna kantseleidesse, kus neil aidatakse esitada kinnistuportaali kaudu avaldus omanikukande muutmiseks. «Kaasa palume võtta ID-kaardi ja pärimistunnistuse,» ütleb Tamm.

Kande parandamine on riigilõivuvaba, kui selleks ei kasutata notari abi. Notari abi kasutamisel tuleb teenuse eest tasuda vastavalt notari tasu seadusele. Kui eelnevalt ei ole läbi pärimismenetlust läbi viidud, tuleb pöörduda notari poole, kes teostab pärimismenetluse ja väljastab pärimistunnistuse.

Kehtiva seaduse järgi on pärimisest võimalik loobuda kolme kuu jooksul pärandaja surmast. Kui pärandist loobumine või vastuvõtmine on vormistamata või pärimisega seoses tekivad täiendavad küsimused, tuleks pöörduda notari poole.

Juhul kui omanik kinnistusraamatu kande parandamist taotlenud ei ole, on võimalik kohustuse täitmiseks määrata korduvalt kuni 3200-eurone rahatrahv.

Kinnistusosakonna kontaktid ja vastuvõtukohad leiab kohtute veebilehelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles