Tähelepanu, aiapidaja: kas sina tead, kuidas kasvuhoonet õigesti puhastada?

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvuhoone.
Kasvuhoone. Foto: www.flickr.com

Kasvuhoonehooaeg hakkab läbi saama, aga järgmise aasta saagi huvides on äärmiselt tähtis, et majake enne talve õigesti korrastatud saaks.

Taimed vajavad valgust ja värsket õhku, aga samuti haigusvaba keskkonda, mistõttu on väga oluline, et kasvuhoone enne uut hooaega põhjalikult puhastatud saaks. Määrdunud klaaskate või polükarbonaat ei lase enam hästi valgust läbi ning konstruktsiooni sisepindadele võivad koguneda kahjurite munad ning ongi sinu kasvuhoonesaak järgmiseks aastaks rikutud. 

Seepärast oleks sügisel pärast hooaja lõppu hea kasvuhoone kriitilise pilguga üle vaadata.

  • kõigepealt tühjenda kasvuhoone vanadest taimedest. Lõika vanad varred maapinnalt maha, kui sidumisnöörid on ühekordsed, siis koos nööridega, ning tassi lõkkeasemele. Tomativarred oleks soovitav samuti põletada, mitte komposti panna. Mitte ainult haiguste mulla kaudu levimise vältimiseks, vaid ka sellepärast, et tomati varred ja lehed on kergelt mürgised ja kompostimuld ei vaja seda.
  • Kui oled kasvatanud tomateid-kurke kasvukottides või ämbrites-konteinerites, siis vii juuri täis kasvanud vana muld julgesti komposti. Sellest tuleb hea muld. Kui taimed on kasvanud kasvuhoones lahtises pinnases, siis tuleb muld läbi kaevata, juured eemaldada ja sellega talveks pinnast õhutada ehk uuele energiale avada. Külm, mis pinnasesse pääseb, hoolitseb ise juba võimalike kahjurite eest.
  • kui kasvuhoone tühi, võib selle ära pesta, seda on mugav teha voolava veega ja seda nii seest kui väljast. Pesemiseks sobib hästi nõudepesuvahendi lahus ja pehme svamm.
  • nüüd, kui kasvuhoone on tühi ja puhas, vaata üle, ega kasvuhoone ole suvega vigastusi saanud. Kui kuskil miski kõpitsemist vajab, on parem see kohe ära teha.
  • kinnita katuseluugid. Kui sul on kasutusel automaatsed luugiavajad, vabasta nad kinnitusest ning kinnita luugid kiirelt ja kindlalt tavalise plastrihmaga, mida kasutatakse juhtmete köitmiseks. Automaatsete luugiavajate mustad töösilindrid võid talveks küljest ära keerata, see pikendab nende eluiga. 
  • kuna talvel tuleb meil Eestis ikka vähemalt paar korralikku tormi, siis on parem, kui kasvuhoone on selleks juba sügisel valmis. Igasugune kasvuhoone peab tormile paremini vastu, kui kõik avad on suletud. Lisaks katuseluukidele kinnita ka uksed.
  • nõrgema konstruktsiooniga kasvuhoonet saad täiendavalt toestada, lisades katuse alla püsttugesid ja tõmmates sisse näiteks diagonaaltoed trossidena. Kindlasti kontrolli, kas kasvuhoone on korralikult maa külge kinnitatud. 
  • Vene ümarkatusega mudelite puhul on suurimaks nõrkuseks katuse vastupidavus lumele, kuna raam on koostatud paljudest lühikestest elementidest. Lumi kipub neid külgedelt lihtsalt kokku pressima aga selle vastu on rohtu. Kokku kukkumist ei saa päris välistada, aga saab oluliselt vastupidavamaks muuta, kui lisada püsttoed näiteks laudade näol kogu pikkuses.
  • kasvuhoonet tuleb kindlasti külastada ka talvel: seda selleks, et veenduda, et lume raskus katusele liiga tegema ei hakka. Kui lund on sadanud liiga palju, tuleks see katuselt maha tõmmata.

NIPP! Katke kogu kasvuhoone katus enne lume tulekut libeda koormakatega. Nii ei jää lumi raami taha pidama ja libiseb ise alla. 

Loe rohkem Rodoaia blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles