Kuus asja sinu kodus, mis sind enneaegselt vanaks muudavad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodu olgu rõõmus ja tervislik koht.
Kodu olgu rõõmus ja tervislik koht. Foto: www.flickr.com

Lisaks ebatervislikele eluviisidele ja õnnetutele geenidele, selgub, võib inimest enneaegselt vanaks muuta ka tema enda kodu.

Enneaegseteks vanandajateks võivad olla üsna ootamatud asjad, mis meid kodus igapäevaselt ümbritsevad ja ometi nii süütud tunduvad, kirjutab terviseportaal LiveStrong.

Padjapüürid

Padjapüürid tekitavad kokkupuutel näoga teinekord nahapinnale kortse, mis hommikul ärgates lihtsalt häirivad välja näevad, aga pealtnäha mingit erilist kahju ei tee. Tegelikult aga vanandab selline "töötlus" nahka kogu aeg. Kortse aitab vältida selili magamine  või siidist padjapüüride kasutamine.

Aknad

Ligi pool UV-kiirgusest pääseb sinu naha kallale kahju tekitama. Selle tagajärjel aga tekivad kortsud ja laigud naha pinnale. Seepärast ei tasuks ilma päikesekaitsekreemita akna all päikese käes istuda.

Niiskus ja temperatuur

Väga kuiv ja külm kodu on väga nahavaenulik, sest viib kehast vedeliku välja. Selle tagajärjel tekivad nahal aga taas kergemini kortsud. 

Õhu kvaliteet

Pole parata: kui elad kehva õhukvaliteediga piirkonnas, näiteks südalinnas, vananed kiiremini kui maal elades. 

Kuum dušš

Muidugi on see äärmiselt mõnus, aga ka äärmiselt nahavaenulik. Pane sinna otsa veel kareda rätikuga hõõrumine ja saadki ideaalse kombinatsiooni naha enneaegseks kahjustumiseks. Dušši tuleks võtta lihtsalt sooja veega ja nahk pärast seda kuivaks patsutada.

Segadus

Segadus tekitab stressi ja pole veel nähtud ühtki inimest, kellele stress noorendavalt mõjuks. Ikka vastupidi. Isegi, kui stressi all kannatades kaalu kaotad, vananeb sinu välimus sellest hoolimata, sest nahale ja üldtervislikule seisundile mõjub see laastavalt. Nii et hoia oma kodu korras ja kontrolli all, sedasi väldid stressi ja püsid kauem noorena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles