Oluline teada: kui kindlustamata üürikorteris toimub veeuputus, tuleb kahjud hüvitada üürnikul (1)

Eva-Lotta Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KV.EE

Sageli ei pööra üürnik lepingu sõlmimisel tähelepanu sellele, kas korteris olev vara on omaniku poolt kindlustatud või mitte. Kindlasti tuleks seda aga teha, sest muidu võib tekkida tulevikus olukord, kus näiteks veeuputuse tagajärjel tekkinud kahjud tuleb hüvitada üürnikul

Kui üürikorteris juhtub korteriomaniku varaga mingisugune suurem õnnetus või kodumasina rike, siis on korteri omanikul õigus see kahju üürnikult sisse nõuda, kuigi õnnetus/rike ei juhtunud üürniku hooletuse tõttu. Vastutus nimelt lasub siiski üürnikul, kui vara ei ole eelnevalt omaniku poolt kindlustatud. 

ERGO riskiinseneri Jan Raja sõnul peaks üürnik lepingu sõlmimisel kindlasti uurima, kas korter ja seal olev vara on kindlustatud. Kui kindlustust tehtud ei ole, tasuks kokkuleppel omanikuga kindlustada lisaks enda varale ka korteris olev omaniku vara ning see siis üürilepingusse kirja panna.

Raja sõnul aitab korteri kindlustus vältida olukorda, kus üürnik peab õnnetuse korral tegema ootamatuid väljaminekuid: «Kui kindlustatud korteri siseviimistluse, mööbli või kodutehnikaga juhtub näiteks õnnetus, hüvitab selle kindlustus.»

Kui üürikodus on peamiselt üürniku vara, tasub Raja hinnangul mõelda koduse vara kindlustamise peale.  Raja sõnul kehtib varakindlustus ka kaasas kantava vara puhul. «Näiteks hüvitatakse kodust kaasa võetud sülearvuti ka siis, kui see kukub maha näiteks Londonis.»

Raja sõnul on olukord kõige keerulisem siis kui mängu tulevad ka teised majas asuvad korterid. «Kui peaks juhtuma, et jooksma jäänud veekraani pärast on kahju saanud naaber, kes nõuab hüvitist korteriomanikult, on viimasel õigus kahjusumma omakorda sisse nõuda üürnikult. Sel juhul kaitseb üürnikku vaid vastutuskindlustus,» lisab Raja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles