Uuring: kuigi naised teevad varasemast vähem kodutöid, rabavad nad endiselt rohkem kui mehed

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed küll aitavad, aga endiselt vähe.
Mehed küll aitavad, aga endiselt vähe. Foto: www.flickr.com

Värskest uuringust selgub, et kuigi naiste õlul on varasemast vähem kodutöid, holitsevad nad majapidamise eest endiselt rohkem kui mehed.

Suurbritannias Oxfordi ülikoolis hiljuti läbiviidud  uuring tegi kindlaks, et kuigi naised kulutavad majapidamistöödele vähem aega kui nad seda viimase 50 aasta jooksul teinud on, on nende  panus siiski tervelt 74 minuti võrra päevas suurem kui meestel, vahendab Daily Mail. Uuringutulemused ei kehti vaid Suurbritannia kohta, kuna selles kasutati 66 viimase 50 aasta jooksul 19 riigis läbi viidud ajakasutuse küsitlusi. 

Majapidamistöödena läksid arvesse pesupesemine, koristamine ja söögi valmistamine ehk ülesanded, mis ajalooliselt on liigitunud niinimetatud naistetöödeks. 

Uuringust  selgus, et 1961. aastal tegeles mees majapidamistöödega kõigest 24 minutit, samal ajal, kui naine pühendas oma ülesannetele kolm tundi ja 39 minutit päevas. 
Tänapäeva tegelevad mehed majapidamistöödega küll 48 minutit päevas ja naised vähem kui varem ehk kaks tundi ja kaks minutit päevas, kuid vahe on endiselt väga suur.

Uuringu põhjal valminud ja ajakirjas Demographic Research ilmunud artiklis tunnistavad teadlased, et pealtnäha võib tegu olla küll väga triviaalse uurimusega, aga tegelikult on sel üsna sügav tähendus: arvestades, et majapidamistööde jaotamine ja koduse koormatuse erinevus on üks peamisi abieluprobleemide allikaid, on see äärmiselt oluline fakt, millega tegeleda. 
Teadlasterühma hinnangul aeglustab see ka ühiskonna liikumist võrdõiguslikkuse poole, kui naised peavad endiselt kodutöödega teglema rohkem kui mehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles