9 nippi, kuidas harulduseks muutuvat siili oma aeda meelitada (8)

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siil
Siil Foto: Postimees

Siil on Eestis täbaras olukorras, sest metsikut loodust jääb järjest vähemaks ja meie koduaiad on tema jaoks liiga korralikud. Mida teha, et nad päris ära ei kaoks, õpetab spetsialist.

Siilid on nagu inimlapsed kes vajavad aias põnevaid kohti. Ilusa muru asemel on palju väärtuslikum omapead jäetud aianurk koos kõrge rohu ja oksahunnikuga, kirjutab Rodoaia blogi autor. 

Paari lihtsa sammuga saad oma aia aga väga siilisõbralikuks muuta. 

1. Raja aeda metsik nurk

Tekita oma aeda nurgake, kus kasvavad puhmad ja kõrge rohi. See on siilile ideaalne päevane puhkepaik. Lase ühes aiaosas muru kõrgeks kasvada või külva lausa looduslike heinataimede ja aasalillede segu. Ära niida seda aiaosa ka sügisel.

Selline looduslik nurgage on pelgupaigaks väga paljudele selgrootutele ja putukatele. Aias sumisevad putukad ja mesilased on vajalikud nii siilile kui aiale endale.

2. Muuda oma juurviljapeenrad siili-paradiisiks

Juurviljade kasvatamine loob ideaalse siilimaastiku. Okkalised sõbrad kogunevad mürgivabasse piireteta peenrasse sööma tigusid ja teisi kahjureid.  

3. Paku siilidele lisasööki

Täienda siilide looduslikku söögivalikut, pakkudes neile (naturaalseid mittesoolatud) maapähkleid, rosinaid või spetsiaalset siilitoitu. Võid pakkuda ka loomaliha hakkliha, toorest muna. Lisatoit annab siiliperele väikese konkurentsieelise ja neil on suurem võimalus aasta üle elada.

Kindlasti ei tohi siilidele pakkuda soolaseid ja vürtsiseid toite ning piimatooteid. Piimatooteid on mitmel põhjusel sobimatud: siilide jaoks on lehmapiim seedimatu ja teiseks on tänapäeva piimas nii palju antibiootikume ja ravimeid, et see võib teie siili lihtsalt ära tappa.

4. Võta maha barjäärid ja tõkked aias

Avatud aed ilma piireteta on siilisõbraliku aia A ja O. Võrkaeda võiks teha  15x15 cm avad, et siilid liikuma pääseks. Võid ka teha väikesed tunnelid aia alt läbi. Need augud on liiga väikesed, et lemmikloomad või koerad läbi pääseksid, aga siilile sellest piisab.

Kuna siili territoorium on palju suurem kui üks aed, siis on tal vaja liikuda ja aedadest läbi pääseda.

5. Paku siilile sobiv pesakoht

Profitaseme siilipesad on väga hea lahendus, kuna pakuvad lisaks ilmastikukindlusele ka kaitset kiskjate eest. Samas võid teha siilile kodu ka oksahunnikusse. Võid kuhjata oksi ja risu suurde hunnikusse või toetada vanu roikaid kuuriseina najale nii, et sinna alla jääb mõnus varjend. Sellised kohad on head varjupaigad ka paljudele putukatele. Seega on siilil väikesed suutäied kohe koduukse ees olemas.

Siilid pesitsevad aprillist septembrini.

6. Väldi kemikaalide kasutamist aias

Loobu kemikaalidest. Kasutades oma aias umbrohutõrjeks mürke, tapad koos umbrohuga ka enamuse putukatest, ussikestest ja kindlasti kõik mesilased mitmekümneks aastaks. Sisuliselt muudad märkamatult oma aia surnud tsooniks ja ringiga tuleb see mürk muidugi ka enda organismi põhjustades vähki, allergiat ja dementsust.

Täpselt samuti mõjub see siilidele, ainult kiiremini.

Kas teadsid, et kuuekümnendatel Eestis kasutatud DDT mürgid on siiamaani mesilaste organismides ja meie õunades alles, kuna mürk püsib pinnases?

7. Raja aeda kompostihunnik

Komposteerimine on väga praktiline viis saata kõik orgaanilised jäätmed uuesti ringlusse ja saada vastu väga kvaliteetset istutusmulda. Kompostihunnik on aga ka väga rikkalik elukeskkond. Komposteerimisprotsessis olev kompostihunnik lausa kihab igasugusest elust ja loomulikult on see lausa magnetiks siilidele, liblikatele, maamesilastele ja teistele põnevatele aiaolenditele.

Raja oma kompostihunnik aia serva, kuhu on siilidel hea ligipääs. Raja avatud kompostihunnik, mis on avatud tuulele, päikesele ja vihmale kui ka kõikidele olenditele. Väldi kinnist kompostikonteinerit.

8. Istuta puu

Kui ruum aias võimaldab, siis istuta tamm, pärn või sarapuu. Tamme ja pärnapuu lehed on ideaalse suuruse ja ehitusega siilidele pesa rajamiseks. Sarapuupähklid on heaks maiuseks paljudele lindudele ja loomadele peale siili. Sarapuupõõsas aianurgas meelitab aeda palju põnevaid tegelasi nagu pasknäär, orav, rähnid, väiksemad tihased.

9. Jaga infot ja suhtle naabritega

Siilide kaitse sõltub suuresti kommuuni suhtlemisest ja naabritevahelisest koostööst, kuna siilide igapäevane territoorium on palju suurem kui meie aed. Jaga seda artiklit oma töökaaslastega, naabritega ja tuttavatega.

Eesti siilid vajavad ellujäämiseks mitte niivõrd üksikuid siilisõbralikke aedu, vaid turvalist elukeskonda laiemalt.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles