8 viga, mida paljud kodused grillmeistrid teevad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillimine.
Grillimine. Foto: www.flickr.com

Armastad kodus suveõhtutel grillil toitu sussutada? Vaata, kas eksid ehk kogemata kombel mõne põhitõe vastu. 

Liigne kiirustamine

Mõistagi tahad sa kohe liha restile visata ja asjaga pihta hakata, aga targem on oodata, kuni sütele tekib õrn hallikas kiht - siis on kuumus paras.

Liiga külm tooraine

Liha ja köögivilju ei panda grillile otse külmkapist - enne  lastakse sel toatemperatuurile soojeneda. Nii jääb tulemus hõrgum.

Otsene leek

Enamik grillimaterjali ei taha küpseda konkreetse tule kohal. Võid lihatükke natuke tule kohal hoida, kuid küpsema peaksid nad siiski hõõguvate süte kohal.

Puhastamata grillrestid

Eelmise grillipeo jäägid, mis resti külge kinnitunud, annavad liha pealiskihile ebameeldiva kibeda maitse. Parim aeg grillrestide puhastamiseks on pärast seda, kui oled grillile tule alla teinud ja reste veidi aega tulel soojendanud - siis tuleb sodi hästi lahti.

Liiga külmad restid

Paljud inimesed panevad puhastatud restid uuesti grillile vahetult enne liha või köögiviljade pealetõstmist. Nii saab grillmaterjal küll valmis, aga tulemus jääb kehvem kui juhul, mil rest on korralikult kuumaks lastud. 

Liha liigne näppimine

Üks sagedasemaid vigu, mida grillimisel tehakse, on liha liigne keerutamine grillil. Tegelikult peaks laskma tükkidel küpseda esmalt ühelt ja siis teiselt poolt ning seejärel tuleks need grillilt eemaldada. Pole mingit tarvidust liha pidevalt ümber pöörata.

Liiga palju asju korraga

Grillil peaks korraga olema vaid üht tüüpi asjad: ära kuhja sinna segamini kana, köögivilju, loomaliha ja burgerisaiu. Sedasi küpsevad ühed liiga palju, teised liiga vähe ja tulemus saab kehvapoolne.

Sa ei lase lihal puhata

Pärast grillilt eemaldamist tuleks suurematel lihatükkidel lasta umbes kümme minutit tõmmata - nii saab liha mõnusalt mahlane ja õrn. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles