Linn tõstab kroonilised võlglased üürikorteritest välja (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munitsipaalmaja Raadiku tänaval.
Munitsipaalmaja Raadiku tänaval. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Mullu võlgnesid Tallinna linnale kuuluvates ruumides resideerivad puuküürnikud linnale 279 097 eurot, sealhulgas oli pikaajaline võlg 179 364 eurot. Abilinnapea Eha Võrgu sõnul on võlglaste aktiivne väljatõstmine pannud üürnikke mõistma üüri maksmise vajalikkust.

Tallinna linna poolt üürile antud eluruumide kasutamise eest võlgu olevate üürnike arv vähenes aastaga 160 isiku võrra, teatas Raepress. «Võlgu olevate üürnike arv väheneb tänu järjepidevale tööle võlgnikega,» ütles abilinnapea Eha Võrk. Ent tema sõnul on paraku ka neid pahatahtlikke üürnikke, kes põhimõtteliselt ei taha aru saada, et linna korteris elamise eest peab üüri maksma. «Nendega me tegeleme üha jõulisemalt,» kinnitas Võrk.

Aasta lõpu seisuga tasusid üüri ja kõrvalkulusid korrektselt 87 protsenti linnale kuuluvate eluruumide üürnikest. Kokku 4921 eluruumist on üürivõlaga koormatud 638, neist pikaajalisi võlgnikke on 132.

Võrgu sõnul näitab maksedistsipliini silmapaistvat paranemist asjaolu, et viie aastaga on üürivõla kogusumma ligi kaks korda väiksemaks kahanenud – 2010. aasta lõpul oldi eluruumide kasutamise eest võlgu 460 704 eurot ning võlglasi oli 1159.

2015. aastal pöördusid Tallinna Linnavaraamet ja elamute haldurid kui Tallinna linna esindajad üürilepingust tulenevate vaidluste lahendamiseks Tallinna üürikomisjoni 62 korral ja kohtusse 11 korral. Tallinna üürikomisjoni ja kohtu otsuste täitmise käigus vabanes mullu väljatõstmise läbi 19 eluruumi.

Seisuga 31. detsember 2015 kuulus Tallinna linnale 3027 eluruumi, erasektorilt kasutusse võetud eluruume oli 1894. Tallinna linnale kuuluvatest eluruumidest kokku 2514 asuvad tervikuna linnale kuuluvates elamutes. Erasektorilt on kasutusse võetud kokku 1894 eluruumi, neist 680 korterit Meeliku tänaval ja 1214 korterit Raadiku tänaval.           

Võrk tõdes, et paljudel võlglastel on raske ots otsaga kokku tulla ning nad jätavad üüriarve õigeaegselt tasumata lihtsalt paratamatusest. «Eks neisse tuleb suhtuda mõistvalt – tegemist on olude sunnil tekkinud makseviivitusega. Kommunaalkulude tõttu tekib võlg paljudel just talveperioodil.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles