Spetsialist õpetab: kuidas orhideed tegelikult tubastes tingimustes elus hoida (2)

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orhidee.
Orhidee. Foto: www.flickr.com

Väga menukas toalill orhidee valmistab paljudele peavalu, sest tema eest hoolitsemine pole mitte kõigile arusaadav. Kuidas seda siis õigesti teha?

Enamik orhideid tapetakse ülehooldamise ehk peamiselt valede kastmisharjumuste tulemusel. Kastmisel on kaks olulist komponentimillal ja kuidas, seisab Jardin Lillede kodulehel. 

Millal kasta?

Sordist sõltub, kas orhidee tahab enne kastmist täiesti kuivada või tuleks teda kasta päev-paar varem, et seda ennetada. Näiteks kattleial ja ontsiidiumil tuleks lasta täielikult kuivada, kuukinga ja veenusekinga, kellel on suuremad vee mahutamise organid, tuleks kasta enne, kui kuivamine ilmneb ehk päev-kaks enne kuivamist.
Kindlat vahemikku aga pole, see sõltub kasvukohast ja -tingimustest. Rolli mängivad temperatuur, niiskus, õhu liikuvus, substraat, poti materjal, valgus.

On mitu viisi, kuidas määrata, et orhidee on peaaegu kuiv:

  • Juurte värvus. Hallikasrohelised juured näitavad, et orhidee vajab kastmist.
  • Poti raskus. Kastmist vajav orhidee on kergem kui kastetud. Väikese praktika käigus saab tunnetamine selgeks, kuna on pott jälle kerge ehk aeg on taas kastmiseks. Kui kahtled, siis oota päev, siis kasta.
  • Puupulga või näpuga. Pistes puupulga substraadi sisse, kui see tuleb peaaegu kuivana välja võib orhideed kasta. Sama saab teha ka näpuga, kui orhideemuld tundub kuiv, võid kasta. Kui segu tundub niiske oota veel kastmisega.

Erinevatel orhidee muldadel on erinev kuivamisaeg, näiteks puukoore segu kuivab kiiremini kui samblasegu.

Ka lehtede järgi on võimalik aru saada, et taim tahab juua.  Kortsus lehed viitavad veepuudusele. Kasta on parem hommikul, et lehed saaksid päeva jooksul kuivada.

Kui vett jääb lehekaenlasse, tuleks see kuivatada paberrätiku või vatipulgaga. See hoiab ära mädaniku tekke.

Kasta tihedamini, kui temperatuurid on kõrgemad, näiteks kuumadel suvepäevadel. Vähenda kastmist, kui temperatuurid on madalamad. Väldi taime paigutamist otsese kuumalaine või konditsioneeri lähedale.

Kuidas kasta?

  • Veevann – kaussi või kraanikaussi “uputamine”. Kui õhumullide eraldumine lõppeb, võid orhidee vee seest välja tõsta ning asetada nõrguma. Kaussi või kraanikaussi uputatud taimedega on oht, et kui taimi on mitu, siis võivad haigused levida ka tervetele taimedele.
  • Kraani all või vihmaveega. Lühike, mõneminutiline kastmine on efektiivsem kui üks pikk. Lase veel joosta läbi poti umbes minuti jooksul ning aseta see siis nõrguma. Sama võid teha ka vihmaveega, asetades orhidee kraanikaussi ning kasta kastekannuga minuti jooksul taime. Kui vesi ei taha ilusti läbi poti voolata, on segu liiga tihe, tekib risk, et juured ei saa piisavalt õhku. Kui vee äravoolamisel tuleb läbi poti aukude kohvioa suurusi segu tükke, siis on õige aeg vahetada vana substraat uue vastu.
  • Ära kasuta kastmiseks destilleeritud vett.
  • Hoidu ülekastmisest, mis tapab orhideid rohkem kui kuivamine. Liigniiskus põhjustab juurte mädanemise, lehed vajuvad norgu ja lõpuks taim sureb.

Plastik- või savipott?

Läbipaistva plastpoti plussiks on see, et läbi seina on täpselt näha, mis tegelikult potis toimub. Kui kuiv või märg on poti segu, kas juured on ilusad ja juureotsad rohelised ning aktiivsed. Näha on potti elama asunud kahjureid. Plastikpotis ei kleepu juured nõu seina külge nagu seda võib juhtuda savipotis.

Savipottide plussiks on selle raskus. Lopsaka taimega pott ei lähe nii lihtsalt ümber. Savipott on poorne ja seob vett, ei kuumene päikese käes üle ja laseb õhku juurtele ligi.

Poti põhjas peab kindlasti olema mitu auku, nii pääseb õhk paremini juurtele ligi.

Nõuanded:

  • kastmiseks on parim vihmavesi. Vihmavesi kogub läbi õhu liikudes mitmeid ained, nt õietolmu, mis rikastab vett toitainetega
  • kasuta kastmiseks leiget vett
  • lase taimel alati nõrguda u 15 min, et potid ei seisaks vees
  • kuivuse hindamisel pealevaatamisest ei piisa. Segu võib näida pealt kuivana, kuid potis võib see veel niiske olla
  • kuumade suveilmade korral võid kasutada taldrikut, mille põhjas on kivikesed vähese veega, et anda taimele niiskust. Vesi ei tohi ulatuda taimeni ega tema juurteni.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles