Fotod: tudengite kavandatud toolidel testiti istumist (1)

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud reedel seati Kadrioru kunstimuuseumisse hindamiseks üles Eesti Kunstiakadeemia sisearhitektuuritudengite kursusetööna valminud toolid.

EKA sisearhitektuuri osakonna juhataja, sisearhitekt Hannes Praksi sõnul saab tudeng tooli disainimisest ja prototüübi ehitamisest suurepärase kogemustepagasi - põhiteadmised nii ergonoomikast kui tugevusõpetusest.

Tudengeid juhendas toolide disainimisel Soome disainer Ilkka Suppanen, kelle Helsingis tegutsev disainibüroo teeb koostööd Arteki, Nokia, Zanotta, Marimekko ja isegi Saabi autotööstusega. Suppanenilt said tudengid väga täpselt piiritletud ülesande, kus lahendada tuli kaks esmapilgul vastukäivat olukorda: tool tuli kavandada peenikestest, ühesentimeetrise läbimõõduga puitliistudest, püüdes luua istumiseks maksimaalselt vastupidavat konstruktsiooni, mis oleks samas võimalikult kerge. 

Praksi sõnul korraldati tudengitega semestri jooksul mitu vaheülevaatust ning prooviti tooliprototüüpide konstruktsioonid korduvalt läbi. Igal läbivaatusel istuti vähemalt kaks tooli katki. «Omaenda tooli «istuvtestimine» on asendamatu ja hästi mällu sööbiv õppetund: kui oled vähemalt korra ühe prototüübi katki istunud ja põrandale prantsatanud, mõtled järgmiste puhul lahenduse oluliselt paremini läbi,» selgitas Praks.

Tudengeid juhendanud Ilkka Suppaneni sõnul olid tudengid oma vormikatsetustes julged, vaatasid tulevikku ja takerdusid, nii nagu tudengitööde puhul oodata võiski, peamiselt ergonoomika ja esteetika kombineerimise juures – ent murdsid sellest välja.

Omadisainitud ja valmis ehitatud tool on läbi ajaloo olnud üks kõige püsivamaid EKA tudengite õppeülesandeid: järgmisena saavad toolidisainimisega kätte proovida juba need tudengid, kes käesoleva aasta juunis oma sisseastumispaberid EKAsse toovad. Mida varem põhiteadmised puiduga töötamisest käes, seda kiiremini ja julgemini saavad tudengid liikuda edasi suuremate konstruktsioonide ja projektide juurde, millega kunstiakadeemia sisearhitektuuritudengid siin ja sealpool piiri tuntust koguvad - näiteks valmisid eelmisel sulvel sisearhitektuuri tudengite käe all üle maailma tuntust kogunud puidust metsakõlakojad RUUP.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles