Fotod: endisest Saaremaa koolimajast sai armas maakodu (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti suurimas kinnisvaraportaalis kv.ee müügis olevate Saaremaa maakodude seas torkab silma renoveeritud koolimaja: Valjala vallas, Kalju külas müüakse kaunis suvekoduks renoveeritud Pahna koolimaja.

Foto: KV.EE

Tegemist on palkkonstruktsioonil mantelkorstnaga hoonega, endine koolihoone on registreeritud mälestisena ning on renoveeritud vastavalt muinsuskaitse eritingimustele.

Foto: KV.EE

Maja põhikorrusel paiknevad kaks esikut, elutuba, köök, magamistuba, tualett-duširuum ja leiliruum. Elamus tehti kapitaalremont, mille käigus vahetati katusekonstruktsioonid ja katusekate, tehnovõrgud, puhastati elamu seinad ja lagi ning eksponeeriti osaliselt rõhtpalki, paigaldati õhksoojuspumbad ja ehitati uus ahi, ent säilinud on ka vana reheahi. Vahetatud on ka kõik aknad, kahekordsed puidust paarisraamidel aknad ning uued puidust uksed. 

Foto: KV.EE

Muinsusmälestise inforegistri kohaselt on koolihoone fassaadidel on säilinud originaalseid kuueruudulisi aknaid (otstes ja taga) ning algne ukseava külateepoolsel küljel. Peafassaadil on aknaavad suuremaks ehitatud ja paigaldatud uus uks. Säilinud on koolimaja algne plaanilahendus: keset hoonet asub mantelkorsten, ühel pool seda kooli õpperuum ja abiruum ning teisel pool kaks eluruumi; mantelkorstena ees on tuulekoda ja taga abiruum, mantelkorstnasse on ehitatud uus korstanajalg. Hoones on säilinud palju originaalset siseviimistlust: algsed laiast lauast põrandad, laelaudis eluruumides, tahveluksed, mõned sulused, klassiruumis lubjatud palksein ja vana ahi, eluruumides krohvitud sein.

Foto: KV.EE

1824. aastal oli Saaremaal Valjala kihelkonnas igas külas üks kool, kokku 16 kooli, millest 13 olid n-ö pühapäevakoolid, kus lapsi pühapäeviti tasuta õpetati. Eesti vabariigi algusaastail 1919 töötas Valjalas üheksa algkooli. Eesti ajal kujundati täielikult ümber Valjala koolivõrk, tööle jäid neljaklassilised algkoolid Haeskas, Koksis, Löönes, Pahnas, Tõnijal, Uue-Lõvel ning Vana-Lõvel. Hiljem asus Pahna kool ümber mõisahoonesse ehitatud Veeriku algkooli.

Renoveeritud koolimaja müügikuulutust saad vaadata siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles