Uuring paljastab mõjuva põhjuse, miks naised peaksid linnast ära kolima

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine metsamajakeses.
Naine metsamajakeses. Foto: www.flickr.com

Värskest uuringust selgub, et naistel oleks arukam linnast ära kolida, sest sel on kaalukas mõju nende tervisele. 

Nimelt elavat maapiirkondade naised oma linnas elutsevatest suguõdedest suure tõenäosusega lihtsalt kauem, vahendab HouseBeautiful. Ajakirjas Environmental Health Perspectives avaldatud uuringu kokkuvõte kirjeldab, kuidas antud tulemuseni jõuti. Harvardi ülikooli teadlased uurisid selleks tarbeks 108 630 naist vahemikus 2000. kuni 2008. aastani: satelliidipiltide abil tehti kindlaks, kui palju rohelust on nende kodukohas ja milline on naiste suremusrisk. 

Kõige rohelisemates piirkondades elavate naiste suremusrisk oli tervelt 12 protsenti madalam kui kõige loodusvaesemas piirkonnas elavate naiste oma. Kõige rohelisematel aladel elavatel naiselt oli 34 protsenti väiksem tõenäosus haigestuda hingamisteede haigustesse ja 13 protsendi võrra väiksem tõenäosus haigestuda vähki kui nende väherohelistel aladel elavatel suguõdedel. 

Aga mis tingib selle, et loodusega rohkem kokkupuutuvatel naistel on parem tervis? Uuringu läbi viinud teadlaste rühm usub, et siinkohal pole põhjuseks fakt, et looduses on vähem müra, heitgaase ja muud tervist kahjustavat, vaid pigem see, et linnast väljas elavad naised on sageli füüsiliselt ja sotsiaalselt aktiivsemad, mistõttu on madalam ka nende stressitase ja tõenäosus haigestuda depressiooni, mis omakorda mõjutab füüsilist tervist. 

Nii et kõik naised metsa elama!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles