Võlast vabaks: nõuandeid, kuidas laenupõrgust välja rabelda

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga suur laenukoorem võib kodust ilma jätta.
Liiga suur laenukoorem võib kodust ilma jätta. Foto: SCANPIX

Kodulaen, krediitkaardid, õppelaen, autoliising: Eesti perede võlakoorem on küllalt suur. Kuidas võlavangist vabaks saada, selleks on erinevaid võimalusi.

1. Õlekõrs perekonnalt

Alles hiljuti kirjutasime laenupõrgusse sattunud mehest, kes elab perega ämma-äia keldris ja on õnnelik - lõpuks ometi saab veidike raha kõrvale panna. Pole häbiasi, kui laenudega hätta jäädes palud perelt võimalust ajutiseks ulualuseks: ent pea meeles, see on vaid ajutine vastutulek seni, kuni saad omale uuesti jalad alla. Säästa raha, maksa vanad võlad ära ja leia uus elamine. Mitte mingil juhul ei tohiks aga oodata, et keegi teine su võlad ära maksab.

2. Ära viivita maksetega

Kuigi osa laenurattasse sattunud inimesi loodab naiivselt, et sahtlisse peidetud arved muutuvad nähtamatuks, on asi palju tõsisem: maksmata arvete eest nõutakse viivist, hullemal juhul ootab ees inkassofirma soolane arve ja mine tea, ehk ka kohtukulud. Kommunaalarvete maksmata jätmine võib sind ka kodust ilma jätta. Kui jänni jääd, anna parem kohe sellest näiteks korteriühistule teada ja palu mõistlikku maksegraafikut.

3. Lisatöö ja luksusest loobumine

Kel kitsas käes, ei saa luksusega laiata: vaheta auto ühistranspordi vastu, mis Tallinnas on näiteks tasuta, ja otsi lisatööd, kasvõi ajutisi otsi.

4. Sea endale range eelarve ja pea sellest kinni

Kui oled otsustanud võla nii kiirelt kui võimalik tagasi maksta, sea endale äärmiselt minimaalne, range eelarve ja pea sellest kinni. Kui võlad makstud, saad taas säästa ja midagi paremat endale lubada. Mõtle ka hästi läbi, miks sa näiteks asju ostad: kas see aitab mingit muud vajakajäämist elus kompenseerida?

5. Kõige tähtsam: ära tee uusi võlgu

Võlalõksu sattunud inimesed kipuvad oma seniseid kohustusi veegi rasvasema protsendiga kiirlaenudega re-finantseerima. Ei mingeid uusi võlgu enam, ka krediitkaardid anna pangale tagasi, et need sus rohkem ahvatlusi ei tekitaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles