Rahval raha on: pool miljonit Kalamaja elamu rajamiseks koguti 8 minutiga

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Larsen Kinnisvara

Larsen Kinnisvara ning ühisrahastusplatvorm Crowdestate kaasasid Vana-Kalamaja 6 arendusse vajaminevad 500 000 eurot väikeinvestoritelt kõigest 8 minutiga. Nii suurt summat nii lühikese ajaga pole varasemalt Eesti kinnisvaras kaasata õnnestunud.

«Kuigi potentsiaalsed investorid olid meil juba varasemalt olemas, siis tahtsime proovida ühisrahastust kui uut ning perspektiivikat mudelit. Nii kiire tulemus oli meile selge üllatus. Tõenäoliselt pole see niivõrd kinnivarasektori, vaid ühisrahastuse kui sellise populariseerumise tunnus,» ütles Larsen Kinnisvara juht Priit Vare. Kasvava trendi tõi välja ka Crowdestate’i esindaja Loit Linnupõld, kes lisas, et eduka rahastuse saavad ennekõike läbimõeldud ning omanäolised projektid.

Detailplaneeringu järgselt on Vana-Kalamaja 6 hoone planeeritud 80% elamu- ja 20% ulatuses ärihoonena. Hetkel avara ja kõrghaljastusega krundil asetsev hoone kuulub lammutamisele ning selle asemele on kavandatud neljakorruseline elamu. Maja ülemistel korrustel on korterid, esimesel korrusel äripinnad. Uus hoone kerkib esile nii oma kujunduse, materjalide, kvaliteedi kui ka elukeskkonna poolest, kasutades väliviimistluses Eestis haruldasi naturaaltoonides betoonpaneele, terast, klaaspinda, kuid ka puitu, et sobituda Kalamaja keskkonda.

Majja on planeeritud 10-14 ühe- kuni neljatoalist korterit ning äripinnad esimesel korrusel. Korterid on avarad, suurte akende ja üle 3 m lagedega. Maja on kavandatud B-energiaklassile vastavaks, mis tagab mõõdukad kommunaalkulud. Rõhku pannakse kõrgele ehituskvaliteedile ning läbimõeldud sisekujunduslahendustele. 

Vana-Kalamaja 6 projekteerimistöödega on alustatud ning ehitustegevusega alustatakse prognoosi kohaselt 2016. aasta III kvartalis. Ehitustegevuse lõpp on kavandatud 2017. aasta III kvartali lõppu.  Arhitektuurseks kandvaks ideeks on luua hoone, mis gabariitide ja valitud materjalide poolest sobituks ümbruskonna funktsionalistlikusse kivihoonestusse ja Kalamajale omasesse puithoonestusse, pakkudes samas võimalikult avarat elamispinda. Tüse betoonist hoonekehand liigendatakse fassaadipaneelide vuukide, omapärase aknarütmi ning puitelementidega. Hoone soklikorrusel asuvad parkla ja panipaigad, esimesel korrusel asuvad äripinnad ning 2 – 4 korrusel asuvad korterid. Detailplaneeringu järgne hoone maapealne suletud brutopind on 1 400 m2, projekteerib Apex Arthitektuuribüroo OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles