Galerii: noore pere imekaunis kodu Kadrioru pargi serval (1)

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sellesse Kadrioru kodusse sisenedes on kaunis kerge end kaugele mõelda: kunagise magusatöösturi Georg Stude esinduslikku villasse ehitatud korteris ulatatakse külalisele peente vihjete kaudu justkui killuke romantilist, unistavat Provance’i.

Algselt ei plaaninudki noor pere ajaloolises majas osta just seda, mitmel tasapinnal asuvat korterit, vaid vaatasid hoopis muud – too aga osutus liiga kalliks. «Tulime siiski sama objekti uuesti vaatama ja juhtus nii, parajasti oli samas majas meie praeguse korteri eelmine ostja loobunud. Leidsime kohe, et sellest saab meie kodu – reedel käisime vaatamas ja juba teisipäeval sõlmisime lepingu,» jutustab perenaine Kadri Lainas. Määravaks sai asukoht: kesklinnas, tütre kooli lähedal ja hea taristuga piirkonnas, ent piisavalt rohelust ümber.

Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Muinsuskaitsealune 1883. aastal ehitatud kunagise kuulsa magusatöösturi Georg Stude villa, mis oli hilisemal ajal kortermajaks tehtud, oli toona pea täies ulatuses renoveeritud, nii pääses pere tülikatest remonditöödest. Siiski tuli korterit veidi oma käe ja vajaduste järgi ümber kohandada: 110 m2 kahe magamistoa ja hiiglasliku vannitoaga korterist kujundasid nad kolme magamistoa ja pisema vannitoa ja koguni saunaga kodu, magamistoad teisel ning köök ja söögituba esimesel korrusel.

Lühtrid ja mustriline tapeet

Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Oma kodu viimistlemine võttis perenaise sõnul siiski mitu aastat. «Kõige keerulisem ongi, kui näed tühja karpi ja mõtled: millist tapeeti, mööblit, lampe valida, justkui ei teki tervikpilti. Ent tasapisi hakkab kõik minema – teed ühe asja ära, siis võtad järgmise ette,» räägib ta.

Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Põnevaid interjööri sobivaid tapeete, mööblitükke ja aksessuaare on stiilitundlik pererahvas leidnud nii antiigipoodidest kui ka tavalise ehituspoe, näiteks K-Rauta või Espaki riiulilt. Eelarve seadis omad piirid ja mõnd asja tuli vaagida päris kaua – kas tellida või mitte, kuni lõpuks sai ihaldatud mööblitükk siiski paika. «Ostan pigem ühe korra, ent niisuguse mööblitüki, mis jääbki paika,» on Kadri kindel.

Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Elu seadis samuti mööblile oma nõudmised: näiteks läks tarvis sobivat käetugedega tooli, kus Kadri saaks mugavalt istuda ja pisipoeg Sebastiani kussutada.

Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Niisamuti tuli välja vahetada magamistuppa ostetud massiivne sammastega voodi. «Selgus, et kõhuga oleks ma sinna pääsenud küll ainult teivashüppega,» naerab Kadri. Õnneks oli mööblimüüja vastutulelik ja soostus noorpaari magamisaseme pikema poleemikata lapsevoodi vastu välja vahetama.

Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Aasta elamist Prantsusmaal on pererahval südames ning ka koduseinte vahele jõudnud, sellest annavad tunnistust nii romantilise joonega mööbel kui ka aksessuaarid. «Elasime niisuguses tõelises maahärrastemajas ja küllap see stiil meile külge jäi,» jutustab Kadri. Et maja arhitektiks on tema tädipoeg, kelle abikaasa on sisearhitekt, saadi pereliikmetelt ka väärtuslikke nõuandeid. «Meile öeldi: ärge kartke lühtreid, kardinaid ja tapeete, need sobivad siia interjööri suurepäraselt ning rõhutavad maja ajaloolisi detaile,» räägib ta.

Romantiline kodukontor

Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Ka Kadri alustav äri, romantiliste viiekümnendate stiilis kleitide veebipood Oh My! tundub siia imehästi sobivat. «Mulle on see stiil alati väga meeldinud – see on väga naiselik ja sobib paljudele, eriti naiselikele ja kurvikatele naistele,» tunnistab Kadri. «Aga kliendid tahavad ju kleiti ikka proovida ka.» Nii saavadki nad Kadriorgu külla tulla, kauni kodukontori valge raamiga peegli ees kleite selga passitada ning end korraks hoopis teise ajastusse mõelda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles