Kuidas müüa maja?

, Kutseline maakler, Arco Vara Tartu esindus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja müümisesse ei saa suhtuda kergekäeliselt.
Maja müümisesse ei saa suhtuda kergekäeliselt. Foto: Arco Vara

Maja müümine on aeganõudev ja keeruline protsess, kuid korrektse projektdokumentatsiooni, ausa suhtumise ja vajalike ettevalmistustega saab müüki kiirendada.

Üheks sagedamini esinevaks probleemiks vanemate majade müügi juures on dokumenteerimata ümber- või juurdeehitused. Kui tehakse ehitustöid, siis viiakse need tihti läbi omal jõul või kasutatakse selleks mõne tuttava ehitusmehe abi, kuid muudatuste kohta jäetakse vajalik dokumentatsioon koostamata. Sageli on majas elatud, omamata selleks kasutusluba.

Dokumentatsiooni puudumine võib aga osutuda suureks komistuskiviks, sest pangad ei soovi taolise vara tagatisel potentsiaalsele ostjale laenu anda ja maja müük takerdub.

Projektide koostamist peetakse tüütuks ja kulukaks, kuid tegelikult on see oluline investeering tulevikku – kui kunagi peaks mingil põhjusel oma maja müüma, siis on projekti olemasolu suureks plussiks. Omanik müüb ju usaldust ja ostjad ostavad kindlat väärtust. Kirjeldamata ümberehituste korral tekib kohe hulk küsimusi, et kas need on tehtud seaduslikult, milliseid materjale on kasutatud jne.

Samas võib tuua positiivseid näiteid, kus majaomanikul on olemas isegi ehitustööde fotoarhiiv ja materjalide kirjeldused.

Kommunikatsioonid korda

Elektri-, kütte- ja veesüsteemidel peaksid samuti olema projektid. Kõik süsteemid peaksid olema töökorras ja nende ohutust  kinnitama vastavad paberid või litsentsid. Näiteks käesoleva aasta 1. septembrist peab vastavalt tuleohutuse seadusele igal kütteseadmega maja omanikul olema ette näidata kutselise korstnapühkija akt.

Tühjalt seisvaid maju on eriti talvel keeruline näidata, kuna omanikud lülitavad kommunikatsioonid välja. Millisele ostjale meeldib pime ja külm maja?

Ole aus

Võimalike puudujääkide likvideerimiseks ja probleemide lahendamiseks peaks omanik ennekõike olema valmis maaklerile objekti vigadest ausalt rääkima. Vigu pole vaja varjata, sest need tulevad varem või hiljem välja niikuinii. Pädev maakler oskab nõua anda, kus suunas asja edasi ajada, kuidas dokumentatsiooni täiendada ja mil määral vara parendamisse enne müüki panustada.

Kui maja on renoveerimata, siis kerge sanitaarremont hinda tõsta või hoida ei aita, müüja võiks selle kulutuse tegemata jätta.

Kui müüakse osa majast, siis tõusetuvad kaasomandi küsimused – milline osa müüakse, milline on ruumide kasutuskord, millised on plaanid ja kokkulepped.

Hind loksub ajaga paika

Tasub teada, et kui müüki pandud kasutatud maja hind on 10-20 protsenti turuhinnast kõrgem, siis müüakse objekti 1,5 – 2 aastat ja jõutakse tavaliselt ikka alghinnani välja. Arco Varas käivad objektid läbi hindamiskomisjonist, mille järel saab reaalse pildi maja tegelikust turuhinnast.

Ostja tahab reeglina osta kohe ja ostab omale kodutunnet – seega on tähtis, et objekt oleks korras ja näeks hea välja. Seejuures peaks müüja arvestama, et ostjad ei satuks objekti vaatama tulles keset pereelu, vaid leiaks eraldi aega objekti näitamiseks.

Sirli pakutavate objektidega saab tutvuda Arco Vara kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles