Galerii: Admiraliteedi basseini äärde kerkivad maaküttel kortermajad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna sadamaalale Admiraliteedi basseini äärde ehitatav neljast hoonest koosnev Promenaadi majade kompleks hakkab esimesena Eestis toimima osaliselt maaküttel.

Järgmise aasta lõpus esimesed asukad saava Promenaadi maja kütteks ammutatakse energiat maja vaivundamendist ehk 20 meetri sügavusel asuvast 174 energiavaiast. Säärane, maailmas juba 1980. aastatest kasutusel olev lähenemine annab küttekuludelt kuni 30% kokkuhoidu. Lisaks kasutatakse hoones ka traditsioonilist kaugkütet.

Majade energiavarustus on planeeritud rohelist mõttelaadi arvestades. Ära kasutatakse ka jahutussüsteemist vabanev soojus, mis tavaliselt õhku paiskub. Süsteemi eesmärk on targalt ära kasutada kõikvõimalik soojusenergia, mis hoonega seotud. Maksimaalne energia kokkuhoid saavutatakse kogu süsteemi töötamise korral.

Promenaadi maja arendaja, Capital Milli tegevjuhi Igor Mölderi sõnul on Promenaadi maja kolmas ja väga loogiline samm Tallinna sadamapiirkonna kujundamisel terviklikuks ja innovaatiliseks äri- ja elamiskeskkonnaks. Promenaadi maja kerkib maailma kõrgeimate keskkonnasäästlikkusnõuete järgi ehitatud ärihoonete Navigator ja Explorer vahele.

«Promenaadi maja ning selle kõrval asuvad ärihooned Navigator ja Explorer moodustavad tervikpildi, moodsa ja kõrgekvaliteedilise elu- ja töökeskkonna Tallinna sadamaalal,» lausus Mölder. «Ma olen kindel, et juba lähiaastail tuksub siin pealinna vereringe ja töötavad helgemad pead.»

Promenaadi maja asub vanalinna, Rotermanni kvartali ja Admiraliteedi basseini vahel ning on nurgakivi uue mereäärse kvartali tekkel. Maja koosneb neljast huvitava planeeringuga eluhoonest, kus on maksimaalselt arvestatud koduotsijate soovidega. Vanalinna ja merevaatega korterid on keskse asukohaga, avarad ning osaliselt läbi kahe korruse.

Korterite müügiga tegeleva Liven Kinnisvara partneri Andres Aaviku sõnul saab Tallinn sarnaselt teiste põhjamaade pealinnadega peale ala väljaarendmist endale kauaoodatud modernse linnasüdame, mida iseloomustavad jalakäijate tänavad, skandinaavialik arhitektuur, kohvikud, restoranid, rannapromenaad ja  jahisadam. 

Promenaadi maja koosneb neljast eriilmelisest majast: Kogukonnamaja haljastusega sisehoovis on mõnus pere ja sõpradega aega veeta, Peremaja oma päikeselise mänguväljakuga vastab kõige paremini pereelu nõudmistele, eksklusiivses Peremaja tornis on igal korrusel vaid üks korter ning Linnamaja on siseaatriumiga luksuslik korterelamu. Hoonete all on kaks parkimiskorrust, kus asuvad ka panipaigad; esimesel korrusel on aga ärid ja kohvikud.

Promenaadi majas on kokku 120 läbimõeldud planeeringuga korterit alates väikesest, 49,5 m2 suurusest 2-toalisest kuni 197,5 m2 suuruse 5-toaliseni. Hoonete viimastel korrustel on kõrge õhuruumi ja katuseterrassidega loft’id.  Esimeses järjekorras valmib Linnamaja, mille esimesel korrusel on kaubanduspinnad ning 2.-6. korrusel on kokku 43 korterit. Parkimine on maa-aluses parklas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles